Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Kasboek

Noteer in een kasboek echt alle inkomsten en uitgaven. Enkel zo heb je een totaal overzicht en kan je bewust gaan sturen op kosten. Ook het onderzoeken van de uitgaven over een langere periode geeft soms een verhelderend beeld, want op deze manier valt pas op of bepaalde uitgaven (onnodig) vaak voorkomen. Er zijn diverse computerprogramma's voorradig om dit soort overzichten bij te houden en te analyseren, vaak is een schrift ook al voldoende.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
10013
van: ingrid
geplaatst op  01-05-2014 / 16:35 uur

Bijna alles betaal ik met pinpas of bank overschrijving. Download de banktransacties en je kunt alles in de PC in een rekenblad zeten. Daarmee kun je makkelijk alle berekeningen doen die je zou willen.

Van de dagelijkse boodschappen hou ik de prijsverschillen makkelijk bij, door mijn recepten in de agenda van Gmail bij te houden, met daarbij de kosten van alle ingredienten en waar ik deze kost.

Zo zie ik direct, of een goedkoop adres nog steeds zo goedkoop is.

Bijvoorbeeld
rietsuiker 0,82 per kilo bij Boni
werd inmiddels 0,89 per 750 gram bij Boni.
Dus tijd om een ander adres te zoeken voor de rietsuiker.

Maar helaas zie je zo ook feilloos hoeveel de voedselprijzen zijn gestegen sinds de invoering van de euro. En daar kun je somber van worden.

6185
van: Sassy
geplaatst op  26-03-2011 / 16:02 uur

Ik doe ook altijd en kijken kasboek of wat geld over of niet en belangrijkste!

6177
van: Chuck Lorre
geplaatst op  24-03-2011 / 16:47 uur

Ik gebruik al jaren een online huishoudboekje van www.cashflow.nl Ik upload mijn bankgegevens en het staat er zo in. Makkelijk om bij te houden en het laat me voorzichtig met mijn geld omgaan. Heel handig.

5249
van: petra van leeuwen
geplaatst op  19-05-2010 / 11:56 uur

[mijn bericht van 10.20uur bevat foutjes, hieronder de verbeterde versie]


Het hoeft niet meteen een echt kasboek te zijn, gewoon beginnen met een agendaatje van kruidvat of hema (max 1.50 euro in nov/dec, of in feb voor de helft)
Waarom? Aanvankelijk deed ik dit 2 maanden om daarna eens te gaan rekenen hoeveel alles nou werkelijk kost. Het werkt verhelderend en preventief, ben het blijven doen omdat het goed bevalt. Ook handig als geheugensteun: als ik bijv. cadeautjes koop in juli voor een jarige in november kan ik het bedrag nog wel vinden (o.v.v. gift+naam). Daarnaast kan ik i.v.m. garantie/doorverkoop/verzekeringen ook precies terugvinden wanneer iets is aangeschaft. Alleen dergelijke bonnen worden bewaard (dure spullen, kleding) en de rest gaat weg (evt als in stukjes geknipte boodschappenbriefjes in de keukenlade). En bij de belastingaangifte kan ik ook alles 123 vinden zonder ingewikkelde software.

Hoe dan? Het is echt makkelijk. Verzamel bonnetjes in je portemonnee en ga af en toe even die stapel door (in de trein, tijdens een soap, tijdens een maskertje, vul er zittende momentjes mee). Zet alles in het agendaatje bij de dag van betaling. Let op: wanneer je geen bonnetje krijgt, dan toch een geheugensteuntje in je portemonnee doen of meteen in de agenda zetten! Dat kan een krabbeltje zijn of een hoekje van de verpakking, het prijspapiertje van rookwaren, een suikerzakje. Vooral dit soort uitgaven tikken aan: die waarvan je geen bon hebt. Dus om ze boven tafel te krijgen toch even opmerken!

Wat moet je opschrijven? Eerst de winkel benoemen en eventueel de kostensoort tussen haakjes zetten (kleding, bs voor boodschappen, snacks, Gifts, etcetera). Dan de k van kasgeld of de kleine b voor pinnen. Vervolgens een + of – en dan het bedrag. Tijdens internetbankieren werk ik op dezelfde manier, een + voor wat er binnenkomt en - voor wat er betaald is. Geld opnemen en sparen zet ik voor het gemak even tussen haakjes, ben geen boekhouder en weet op die manier dat het geen kosten zijn. De kleine b'tjes vul ik aan tot B hoofdletters als het klopt met mijn bank-informatie (dan heb je meteen een check of de bedragen wel goed zijn gegaan, in mijn geval altijd maar soms wordt ervoor gewaarschuwd).

Bijvoorbeeld: op 30 april
"aldi (bs, 4.50 roken) k -12.34"
"rommelmarkt (xmas) k -8.50"
"Xenos (gift) b -16.00"; hier maak je bij het internetbankieren een grote B van
“huurtoeslag B +100.00”
"huur B -450.00"

5248
van: petra van leeuwen
geplaatst op  19-05-2010 / 10:20 uur

Het hoeft niet meteen een echt kasboek te zijn, gewoon beginnen met een agendaatje van kruidvat of hema (max 2 euro) Aanvankelijk deed ik dit 2 maanden om daarna eens te gaan rekenen hoeveel alles nou werkelijk kost. Het werkt verhelderend en preventief, ben het blijven doen omdat het goed bevalt.

Ook handig als geheugensteun: als ik bijv. cadeautjes koop in juli voor een jarige in november kan ik het nog wel vinden (o.v.v. gift+naam). Daarnaast kan ik i.v.m. garantie ook precies terugvinden wanneer iets is aangeschaft. Alleen dergelijke bonnen worden bewaard (dure spullen, kleding) en de rest gaat weg (evt als in stukjes geknipte boodschappenbriefjes in de keukenlade). En bij de belastingaangifte kan ik ook alles 123 vinden zonder ingewikkelde software.

Hoe opschrijven? Het is echt makkelijk. Verzamel bonnetjes in je portemonnee en ga af en toe even die stapel door (in de trein, tijdens een soap, vul er dode momentjes mee) en zet alles in het agendaatje bij de dag van betaling. Let op: wanneer je géén bonnetje krijgt, toch een geheugensteuntje in je portemonnee doen of meteen in de agenda zetten! Dat kan een krabbeltje zijn of een hoekje van de verpakking, het prijspapiertje van rookwaren, een suikerzakje. Vooral dit soort uitgaven tikken aan: die waarvan je geen bon hebt. Dus om ze boven tafel te krijgen toch even opmerken!

Hoe noteren: een voor wat er betaald is, voorafgegaan door de van kasgeld of de kleine voor pinnen. Tijdens internetbankieren werk ik op dezelfde manier, een voor wat er binnenkomt en - voor wat er betaald is. Geld opnemen en sparen zet ik voor het gemak even tussen haakjes, ben geen boekhouder en weet op die manier dat het geen kosten zijn. De kleine b'tjes vul ik aan tot B hoofdletters als het klopt met mijn bank-informatie (dan heb je meteen een check of de bedragen wel goed zijn gegaan, in mijn geval altijd maar soms wordt ervoor gewaarschuwd).

Bijvoorbeeld: op 30 april
"aldi(huish.) k -12.34"
"rommelmarkt k -8.50"
"xenos(gift) b -16.00"; hier maak je bij het internetbankieren een grote B van
"huur B -450.00"

4913
van: Maria1967
geplaatst op  20-02-2010 / 14:46 uur

wil graag kasboek beginnen maar weet niet goed hoe ik het moet aanpakken

4643
van: Sandra
geplaatst op  05-11-2009 / 20:49 uur

Tip voor kasboek:
- vaste lasten per jaar in kaart brengen
- eindbedrag delen door 12
- salaris - sparen - vaste lasten = budget per maand
- budget opschrijven op maandblad
- alle uitgave noteren en van budget aftrekken
Je weet altijd waar je staat.

Succes!
Sandra

3707
van: El
geplaatst op  10-11-2008 / 21:14 uur

Al jaren een kasboek. Zo,n lijntjes schrift.
Ik heb de indeling: Boodschappen, drogist, vaste lasten, overig (zoals tijdschrift, plantjes) kleding en Cadeautjes.
In het begin word je echt gek van bonnetjes en onthouden, maar na een tijdje gaat het echt vanzelf. Heel fijn dat overzicht.

1690
van: tim
geplaatst op  09-11-2006 / 09:10 uur

op de site van bankingtools.nl vind je een heel mooi en praktisch programma.

565
van: ingrid
geplaatst op  14-06-2005 / 22:17 uur

ik gebruik ipv een kasboek een lijntjes schrift een groot model dan kost 1 euro de lijntje maak ik er zelf even in met een lineaal

246
van: H.A.M. Westerman
geplaatst op  25-10-2004 / 23:41 uur

graag zou ik wat suggesties willen waar je op moet letten om een kasboek bij te houden

55
van: Ni
geplaatst op  11-06-2003 / 14:51 uur

vergelijk, indien nodig (bij een lage koopkracht) ook de prijzen bij alle supermarkten in de buurt. zo bespaart u nog meer op bv. de boodschappen en dat voordeel is direct zichtbaar.