Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Borstvoeding of de fles

Twee dingen die het geven van borstvoeding duidelijk onderscheidt ten opzichte van flesvoeding zijn; dat het veel goedkoper is, en dat het levende cellen bevat (leukocyten). Dit zijn witte bloedlichaampjes die ook in je bloed voorkomen, deze worden actief wanneer er virussen en bacteriën in het spel zijn. Op deze manier wordt je kindje beschermd tegen infecties.

De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van je baby afgestemd. Zo is de borstvoeding voor een te vroeg geboren baby anders van samenstelling dan voor een voldragen baby. En beiden zijn weer anders dan de borstvoeding voor een aantal maanden oude baby. Wel moet je extra vitaminen D (3 jaar) en K (3 maanden) geven. Vitamine D is nodig voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling.

De verdere bijkomende kosten is de aanschaf van minimaal twee goede voedingsbeha's en zoogcompressen. De totale kosten voor het geven van borstvoeding zijn aanzienlijk lager dan voor flesvoeding.

Wanneer je na de bevalling volledige flesvoeding bent gaan geven, is het niet onmogelijk alsnog borstvoeding te geven. Wel is het heel lastig om de productie van moedermelk nog op gang te krijgen. Het kost heel veel tijd, energie en geduld.

Kies je voor flesvoeding, heb je de keuze uit kant-en-klare melk en melkpoeder (aanlengen met water). Verder zijn er nog speciale soorten voeding verkrijgbaar, die helpen tegen spugen, krampjes, verstopping, onverzadigbaarheid of geschikt zijn voor baby's met een voedselallergie.

In flesvoeding zijn de vitamine al toegevoegd, dus extra geven is niet nodig. Behalve de soorten voeding is er ook een ruime keuze aan flessen en spenen waaruit je een keuze moet maken. Flessen kan je wellicht van iemand overnemen, spenen hebben geen onbeperkte levensduur en zal je zeker nieuw aan moeten schaffen.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
9545
van: ft kolf mama
geplaatst op  21-10-2013 / 08:45 uur

Niet voldoende melk? Laat me niet lachen!
Nee ik kolf niet voldoende om hem 100% bv te geven maar ik red zeker 70/30 ondanks een borstverkleining waarbij de tepel helemaal eraf is geweest en ondanks het noodgedwongen ft moeten kolven. .

9523
van: Ikkuh
geplaatst op  15-10-2013 / 23:37 uur

Ik ben begonnen met borstvoeding geven tot de 2de dag.
Toen ben ik over gestapt op de fles .
Nu heb ik ongelofelijk véél spijt en de kleine is nu11 dagen oud en mijn borsten lekken nog steeds.
Is het dan mogelijk dat ik de kleine weer aanleg?
Graag uw info

6440
van: Mo
geplaatst op  29-05-2011 / 11:44 uur

Ok zo is het wel duidelijk. Borstvoeding is beter en goedkoper.
Waar jullie alleen echt mee op moeten houden is die aannames dat iedereen het eigenlijk kan doen, geen gezeur, zelfs mensen met medicijnen daar is wel een oor aan te naaien... Schei uit! Praat niet over dingen waar je dus juist niets van weet.
Met een bipolaire stoornis slik je veelal Lithium. Dit mag niet tijdens de zwangerschap geslikt worden waardoor de kans op despressies, manie en psychose zelfs ontzettend hoog is. Na de bevalling moet je daarom direct beginnen, hopend een kraampsychose te voorkomen. Met lithium mag je geen borstvoeding geven!!
Heerlijk om met dat vreselijke gevoel en geen keuze jullie oordeel te lezen.
Ps voordat jullie denken dat een gek een kind wil en ook niet verantwoord is: door Lithium ben ik gewoon stabiel en sowieso liefdevol (ook zonder lithium), een vrouw zoals iedereen met een kinderwens.

6391
van: Bettina
geplaatst op  20-05-2011 / 17:34 uur

Ik geloof dat veel mensen hier niet in de gaten hebben dat het hier niet gaat om wat beter is maar om BESPAREN!!!!
1-Borstvoeding kost niets, is gratis altijd op temperatuur dus je hebt geen electriciteit of gas nodig om te verwarmen.
2-Daarnaast is borstvoeding nog ALTIJD het beste medicijn wat je aan wie dan ook geven kunt, en voorkomt en geneest het tal van verschillende ziektes, scheelt weer ziekenhuiskosten en dure medicijnen.
3-Elke vrouw kan borstvoeding geven,als je maar een gezonde levensstijl hebt. (Uitgezonderd mensen met hoge medicijn gebruik, maar ook daar valt veel aan te doen)
4-Van het borstvoeding dat je eventueel teveel hebt,dit kun je in de thee van je andere kids gooien, super gezond en verschil is zekers niet te merken, dit scheelt weer een pak melk.

Dus voor de duidelijkheid..deze site is voor besparingstips !!!

6119
van: es
geplaatst op  14-03-2011 / 00:42 uur

ik heb bij de 1e bv gegeven tot 4 maanden ,3 maal een fikse borstontsteking gehad en abcesverwijdering in het verschiet lieten mij heel snel beslissen om bij de 2e fv te kiezen,ben ik heel happy mee,geen koorts geen pijn,geen gelek ,prima voor de mensen die bv preferen ,leven en laten leven ,ieder is hier gelukkig nog vrij om te kiezen

6087
van: Marieke
geplaatst op  02-03-2011 / 12:14 uur

Flesvoeding hoef je helemaal niet op te warmen; je kan het gewoon op kamertemperatuur geven. Dat scheelt weer een flessenwarmer. Ik vond het ook vreemd in het begin, maar in het ziekenhuis hier zeiden ze dat het echt geen kwaad kon. Mijn zoontje dronk het dus gewoon "koud" (kamertemp), geen enkel probleem mee gehad.

5638
van: Elly
geplaatst op  19-09-2010 / 20:31 uur

Wat een onzin noortje, je kunt voedingsbh voor 20 euro krijgen bij H&M, flessenwarmer heb je vaak ook nodg bij gewone voeding (en ook die zijn er zeker goedkoper, kijk maar op marktplaats). Ik geef nu bijna 14 mnd borstvoeding wedden dat dat veel goedkoper is (en gezonder)!

4176
van: louise
geplaatst op  09-04-2009 / 17:55 uur

je hoeft natuurlijk voor incidenteel kolven geen elektrische te hebben, je kan ook handkolf nemen of hema bh.. dan ben je al veel minder kwijt. en borstvoeding is beter/gezonder voor je kindje... dus tja, welke keus maak je dan he?!

4175
van: noortje
geplaatst op  09-04-2009 / 16:04 uur

Borstvoeding is helemaal niet altijd goedkoop. Tijdens mijn werk moest ik kolfen. Als ik de extra optelsom maak: Kolf (elektrische is rond de 150 euro), 2 extra voedingsbh's (Marlies Dekkers 100 euro, Anita zo'n 60 euro), borstcompressen, flessenwarmer (45 euro), koeltas (om de melk van het werk naar huis te vervoeren) voedingskleding (anders is je buik bloot tijdens het kolfen)... Daar kon ik heel wat pakken poedermelk van kopen.

3834
van: denise
geplaatst op  29-12-2008 / 22:28 uur

Borstvoeding is natuurlijk ook goedkoop. kolf je af, dan kunje het invriezen in diepvrieszakjes voor ijsklontjes!!! elk bolletje is 30 ml
lekker handig. als je ergens heen gaat, neem ik het bevroren mee en blijft het dus goed!

3743
van: Naat
geplaatst op  18-11-2008 / 13:44 uur

Borstvoeding is beter. En daarmee wil ik (en ik denk andere moeders ook niet) moeders di het niet geven een shuldgevoel bezorgen. Maar het is wel belangrijk om de juiste informatie te hebben. Vroeger (mijn moeders'tijd) gaf bijna iedereen felsvoeding omdat de producenten van flesvoeding sterke reklame maakten en moeders overtuigden dat het geen voordelen heeft borstvoeding te geven. Dat vindt ik pas verkeerd want zo wordt je als (aanstaande) moeder verkeerd geinformeerd. Moeders melk is in alle opzichten beter dan flesmelk. Dat het soms nadelen voor de moeder heeft (pijnlijke tepels, weinig mobiel, moeilijk met het werk te combineren) klopt zeker ook en er moet aandacht voor zijn. Maar niemand is beter af door de juiste informatie achter te houden. Ik ben in ieder geval heel blij dat er nu wat meer begrip is als je bortsvoedig wil geven en dat we nu in ieder geval wat meer (correcte) informatie hierover hebben.

3661
van: Merel
geplaatst op  27-10-2008 / 15:51 uur

Stuwing heb je sowiso. Elke vrouw die bevallen is maakt moedermelk aan (misschien met uitzondering van die 2%) en heeft dus (kans op) stuwing. Dus ook als je besluit de baby niet aan je borst te laten drinken heb je stuwing. Je hebt dan echter geen baby die de stuwing op zijn minst gedeeltelijk kan wegdrinken. Het hebben van stuwing is dus eerder een reden om je baby wel aan de borst te nemen.

Als het geven van borstvoeding aan je kindje tegenvalt bel dan eens met iemand van de VBN of LLL. Dit zijn moeders met veel ervaring en kennis over borstvoeding. Behalve dat ze je veel informatie kunnen geven kunnen ze je ook een hart onder de riem steken. En dat heb je soms best even nodig.
Niet de borstvoeding zet je wereld op z\\\'n kop na een bevalling maar het hebben van een baby heeft een enorme impact op je leven en de voeding van kindje is daar een onderdeel van.

Kunstvoeding kun je inderdaad overal mee naar toe nemen....
Maar als het op is moet je naar huis of als je warme water op is moet je nieuw warm water zien te krijgen. Kom daar maar eens om als je in de file op weg naar huis staat....
Voor een borstvoedende moeder is dat dus enkel een probleem tot de eerste parkeerplaats.

Het is goed dat er een alternatief voor borstvoeding is zodat kindjes niet doodgaan als mams om welke reden dan ook niet in staat is BV te geven. Maar het is een blijft een surrogaat en haalt het gewoon niet bij het echte spul =).
Maar ja ik drink ook liever koffie van versgemalen bonen dan oploskoffie.

3383
van: rhune
geplaatst op  19-07-2008 / 12:29 uur

borstvoeding is inderdaad een heerlijk iets, maar in het begin is het heel pijnlijk (stuwing) wat de meeste vrouwen niet weten voor ze er aan beginnen. en als je een baby hebt metheel veel darmproblemen en om de 2u wil drinken is het niet vol te houden, want dan hangt je baby heel de dag aan je borst en kan je zelf geen rust nemen, want het huishouden moet ook nog worden gedaan. heb het zelf 2,5maand volgehouden en ik mis het niet ben zelfs heel blij met de overschakeling, eindelijk sturctuur, om de 4u voeden en niet om de 2 à 3u, zelf er eens tussenuit kunnen want de papa kan ook voeden, je kan het ook overal mee naartoe nemen dus geen probleem, geen genantne situaties op restaurant bij het voeden aan de borst. ik ben voor borstvoeding maar zeker ook voor flesvoeding

3332
van: Tresor
geplaatst op  21-06-2008 / 11:28 uur

Borstvoeding (kunnen) geven is een zegen! Heb er fijne herinneringen aan. Had destijds een geweldige vriendin die me door de lastige momenten heen geloodst heeft, want die zijn er zeker in het begin. Ik ben opgegroeid in een omgeving waar flesvoeding de normaalste zaak van de wereld was, had dus geen voorbeelden!
BV is goed voor de binding met je kind.
BV kost niets.
BV is altijd en overal beschikbaar.
BV geven vraagt dat je voldoende rust en de tijd neemt. Is ook een belangrijk voordeel!
Nadelen zijn dat je rekening moet houden met bepaalde (scherpe) voedingsstoffen.
Het is soms nehoorlijk pijnlijk.
Je eventuele partner kan het niet overnemen dus je bent een periode niet zo mobiel. Ja je zou kunnen kolven maar dat lukte mij nooit.
Maar de nadelen wegen niet op tegen alle belangrijke voordelen!

3048
van: Sanne
geplaatst op  29-03-2008 / 21:39 uur

Vooral heel veel drinken, verder is s avonds na de laatste voeding een biertje (oud bruin!!) en cashewnoten eten gunstig. Verder helpt het een een dag alleen maar te rusten. Voor borstvoeding heeft je lichaam tijd, energie en rust nodig, dus daar moet jij dan wel voor zorgen. Verder is het belangrijk dat je je borst helemaal leeg laat drinken, voor je de andere aanbiedt. Als je dat nl. niet doet, en te snel afwisseld, krijgt je kindje wel voldoende voormelk binnen, wat de dorst lest maar niet voedzaam is, maar niet genoeg 'achtermelk' waar meer voedingsstoffen in zitten en wat voedzamer is. In dat geval heeft je kindje geen dorst, maar nog wel honger. Verder kan een lactatiedeskundige van het consultatiebureau je verder helpen. Succes!

3043
van: latifa
geplaatst op  28-03-2008 / 23:57 uur

ik ven pas bevalling een ik merk dat ik niet genoeg melk heb wat kan ik eten voor meer melk

2959
van: Sanne
geplaatst op  26-02-2008 / 22:24 uur

Het schijnt dat ruim 98% van de moeders WEL borstvoeding kan geven (met uitzondering van vrouwen die het ivm medicijnen e.d. niet mogen geven). Veel vrouwen denken dat ze weinig voeding hebben, of te veel, of krijgen borstontsteking e.d. Dit is echter vrijwel altijd het gevolg van het hebben van geen of onvoldoende informatie.

Zelf heb ik 11 maanden borstvoeding gegeven en dat ging prima, ondanks een operatie tussendoor (gewoon vantevoren gespaard), fulltime werk, ook nachtdiensten (kolven), een weekendje weg met mijn werk (ook vantevoren een voorraadje aangelegd) en de nodige stress omdat mijn relatie uitging 3 maanden nadat ik bevallen was, dus ik weet waar ik het over heb.
De cursus "Borstvoeding natuurlijk" leert je alle trucjes die je nodig hebt. Deze cursus (gewoon ff googlen of naar www.borstvoedingnatuurlijk.nl) kost vrijwel niets (15 euro voor 3 bijeenkomsten van 3 uur, hangt een beetje af van wie het geeft) en is perfect!
Verder zijn er lillypatz (ook even googlen, volgens mij te koop op vbn.nl) te koop. Dat zijn silliconen kapjes voor over je tepels tegen lekken. Ze kosten ong 15 euro per set, maar dan hoef je al die tijd niet meer van die iedere keer van die katoenendingen te kopen die toch door gaan lekken.

Zelf ben ik dus een groot voorstander van borstvoeding geven, maar als je het om wat voor reden dan niet ziet zitten, moet je dat ook gewoon aan jezelf toegeven, vind ik, anders is het voor niemand prettig, want je kindje voelt echt wel aan of jij op je gemak bent, of dat je gestresst bent, wat je kind dan ook weer stress geeft. In zo'n geval kan je beter eerlij ktegen jezelf zijn, vind ik, want ontspannen flesvoeding geven werkt dan uiteindelijk beter dan helemaal opgefokt en ongelukkig borstvoeding proberen te geven.

2957
van: josé
geplaatst op  26-02-2008 / 21:32 uur

Niet iedere moeder kan borstvoeding geven Irma...Of ze heeft niets of het doet pijn oid...
Niet iedere moeder kan het aan...

Het is een geschenk uit de hemel als je het 6 maanden kan volhouden...
Ik heb het zelf helaas maar 5 volledige weken kunnen doen, daarna afgebouwd naar fles...

2756
van: Pauline
geplaatst op  21-12-2007 / 12:34 uur

Ik lees net jullie stukjes en wil toch even een andere kant van het verhaal belichten. Het is waar dat borstvoeding geweldig is, maar niet alle moeders zijn in staat dat te geven.

Helaas worden wij zo onder druk gezet, dat ook ik mij een slechte moeder voelde toen ik gedwongen stopte met bv. Als ik dan reacties lees zoals hieronder:


"Flesvoeding is een alternatief, maar haalt de kwaliteit van de borstvoeding nooit...
Haar baby is zo de eerste drie maanden beschermd tegen deze kinderziekten...
Borstvoeding geeft een actieve afweer tegen ziekten o.a bij luchtweginfecties, longontsteking, oorontsteking en hersenvliesontsteking. Borstvoeding heeft een positieve invloed op de darmflora. Het beschermt tegen maag-darminfecties, diarree, ontwikkeling van allergieen en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Astma, eczeem en diabetes op latere leeftijd wordt ook beinvloed.
Borstvoeding geeft een lager risico op wiegendood.
Het drinken aan de borst heeft invloed op de ontwikkeling van zijn gezicht, kaken, lach en zijn vermogen om duidelijk te spreken. De gezichtsspieren en kaken worden getraind, waardoor mogelijke spraak- en gebitsproblemen
bespaard worden. Voor flesvoeding hoeft een baby geen moeite te doen, het loopt er als het ware zo in.
Ik heb wel eens gelezen dat een borstgevoede baby een hoger IQ heeft..."

Mijn kindje is nu 7 maanden, heeft slechts 2 weken bv kunnen krijgen. Toch is hij nog maar een keertje verkouden geweest en verder niet ziek. Hij lacht vrolijk, heeft een mooi koppie, is slim in het oplossen van problemen. Geen wiegendood, geen andere ellende. Dus.. moeders die nu wakker liggen (zelfs depressiviteit schijnt voor te komen!!) doordat ze hun kindje geen bv kunnen geven (ook dit kan trouwens psychisch zijn). Laat je niet veroordelen door borstvoedingsfanatici. Ook als je geen bv geeft ben je een goede moeder die net zo goed kans heeft op een ziek of juist gezond kind!
Het helpt niet om elkaar een schuldgevoel aan te praten. Een gelukkige moeder is het kostbaarste bezit van een kind. Hebben we daar de voordelen wel eens van op een rijtje gezet?

1541
van: nelly
geplaatst op  19-09-2006 / 14:41 uur

Ik geef nu ruim elf maanden met veel plezier borstvoeding. Voor mij is borstvoeding niet gratis want ik eet het dubbele (o.a. min. 9 boterhammen per dag) vergeleken met eerder. Maar het is nog altijd voordeliger dan flesvoeding.

544
van: irma
geplaatst op  05-06-2005 / 13:25 uur

Borstvoeding heeft de eerste voorkeur voor een pasgeboren baby. Flesvoeding is een alternatief, maar haalt de kwaliteit van de borstvoeding nooit. Zuigelingenvoedingsfabrikanten promoten nu dat er probiotica worden toegevoegd aan de flesvoedingen. Zo beweren ze dat dit de borstvoeding heel dicht benadert.
Allemaal mooi, maar borstvoeding is een natuurlijk product dat tot nu toe niet na te maken is. De antistoffen zijn zo uniek dat iedere moeder weer andere meegeeft via de moedermelk, namelijk die antistoffen van de kinderziektes die zij zelf heeft doorgemaakt. Haar baby is zo de eerste drie maanden beschermd tegen deze kinderziekten.
Daarnaast heeft borstvoeding nog veel meer invloed op de gezondheid van de baby. Borstvoeding geeft een actieve afweer tegen ziekten o.a bij luchtweginfecties, longontsteking, oorontsteking en hersenvliesontsteking. Borstvoeding heeft een positieve invloed op de darmflora. Het beschermt tegen maag-darminfecties, diarree, ontwikkeling van allergieen en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Astma, eczeem en diabetes op latere leeftijd wordt ook beinvloed.
Borstvoeding geeft een lager risico op wiegendood.
Het drinken aan de borst heeft invloed op de ontwikkeling van zijn gezicht, kaken, lach en zijn vermogen om duidelijk te spreken. De gezichtsspieren en kaken worden getraind, waardoor mogelijke spraak- en gebitsproblemen
bespaard worden. Voor flesvoeding hoeft een baby geen moeite te doen, het loopt er als het ware zo in.
Ik heb wel eens gelezen dat een borstgevoede baby een hoger IQ heeft.

Voor de gezondheid van de moeder is het geven van borstvoeding ook van belang. Haar lichamelijk herstel na de bevalling verloopt sneller. Haar baarmoeder verkleint zich sneller zodat zij minder bloed verliest.
En minder bloedverlies geeft ook weer een besparing op maandverband en tampongebruik.
Het geven van borstvoeding speelt een rol bij het voorkomen van borstkanker. De duur van de borstvoedingsperiode is van belang. Hoe langer en hoe meer kinderen gevoed, hoe meer kans op ontwikkeling van borstvoeding voor de overgang afneemt. Een verklaring is te vinden in de hormoonhuishouding bij de vrouw die uitsluitend borstvoeding geeft.
Het geven van borstvoeding zorgt voor een hogere dichtheid van de botmassa bij de moeder.

Ik vergeet nog te vertellen dat borstvoeding gratis is en altijd voorhanden, op de juiste temperatuur en hygienisch. Geen gedoe met uitkoken van flesjes en opwarmen van de voeding dus.
Iedere aanstaande moeder en/of vader die dit leest is er nu misschien van overtuigd dat borstvoeding de beste voeding is voor hun baby.