Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Fruithapje

Vanaf de zesde maand kan je al beginnen met het geven van een fruithapje. Ga je deze zelf maken of koop je kant en klaar?

Aan kant en klare potjes voeding uit de schappen, is onnodig een grote hoeveelheid suiker toegevoegd (c.a. 7 klontjes witte suiker)!!
Elke maaltijd moet aan strenge eisen voldoen en mogen geen conserveringsmiddelen en geur- of smaakstoffen bevatten.
De biologische kant en klare hapjes zijn gemaakt van fruit dat is geteeld zonder gebruikmaking van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.

Of je nu zelf de hapjes maakt of kant en klaar koopt, kies voor het eerste hapje bij voorkeur een vrucht met een zachte smaak, zoals banaan, meloen of peer. Later kan je vruchten met een sterkere smaak of stevigere structuur aanbieden. Introduceer in het begin elke vrucht apart; mocht je kind allergisch reageren, dan weet je waaraan het ligt.
De vruchten koken is niet nodig, heel fijn pureren wel. Meng wat rijstebloem door de vruchtenpuree wanneer het hapje te dun of te zuur is. Serveer het op kamertemperatuur.

Een kant en klaar hapje is makkelijk en direct klaar voor gebruik. Zelf maken is wel een stuk goedkoper, bovendien kan je meer variaties aanbrengen in de samenstelling. Wanneer je voor meerder hapjes tegelijk maakt, valt het argument betreft de bereidingstijd ook wel mee. Bewaar het hapje maximaal 48 uur achterin de koelkast, doe de voorraad in kleine porties in de diepvries (b.v. in een ijsblokvorm). Haal de benodigde hoeveelheid tijdig uit de diepvries zodat het op een natuurlijke manier kan ontdooien. Dit bespaart elektrische energie voor het opwarmen.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
8239
van: nieuwschierig aagje
geplaatst op  21-04-2012 / 12:49 uur

Idd papa en Bettina, ik gaf in de vakantie m'n dochter een keer een potje van een oudereleeftijdnogwel en daar stond op ... leert je kindje kauwen of zoiets, nou die paar stukjes erin vond ze niets het was veel te vloeibaar, en precies vroeger was het er ook niet.

6388
van: Bettina
geplaatst op  20-05-2011 / 17:10 uur

@ pappa...idd niets pureren,waarom zou je.
Voor de motoriek voor je kind is niet pureren het beste.
Beetje prakken werkt overigens ook zeer prima.
Ook de smaak blijft beter behouden en je kind proeft wat hij eet.
En trouwens ...vroeger bestond er geen eens een staafmixer. Wat is er nu leuker om samen met je kind aan tafel een stuk fruit te eten waarvan je kind ook kan zien hoe het eruit ziet???. Lekker laten kliederen en smullen....dat is genieten en maakt je leven rijker.....als we het dan toch over besparen hebben!!!

6180
van: Papa
geplaatst op  26-03-2011 / 10:34 uur

Onze zoon heeft vanaf zes maanden zijn eerste groente gekregen, een stronk broccoli (ja, een STRONK!). Hij heeft gesmuld, het was een feest om te zien. Vanaf dat moment heeft hij aardappelen en groente meegegeten. Niets pureren! Kinderen kunnen al veel eerder dan mensen denken vast voedsel eten. Lees het boek van Stefan Kleintjes maar.

3753
van: patricia
geplaatst op  24-11-2008 / 19:50 uur

@ ellen, ja en? wat verwacht je? chemish?

3749
van: ellen
geplaatst op  21-11-2008 / 15:16 uur

aan de potjes is geen suiker toegevoegd, de suiker die erin zit is de natuurlijke fruitsuiker. Kijk maar naar de ingredientenlijst op een potje.

3541
van: ikke
geplaatst op  23-09-2008 / 12:17 uur

ik weet niet of het zelf maken het hele jaar door wel goedkoper is. Ik heb toen mijn kinderen kleiner waren ook wel periodes gehad dat ik wel fruithapjes in een potje kocht, omdat het fruit op dat moment zo gierend duur was, dat de potjes omgerekend goekoper waren. Maar zelf vers maken is natuurlijk wel smakelijker!

598
van: Nalan
geplaatst op  25-07-2005 / 00:16 uur

Als je de groente en fruithap gemaakt hebt.
kan je het ook in fexeibele ijsblokjes makers doen.(oa Ikea 1 € per vormpje)
ik heb er hier 6 ligen allemaal verschillende maten.
ik weet dan precies hoe veel ik nodig heb.
ik zet de vriezer een kwartier voor dat alles er in gaat op snel vriezen(dit i.v.m de versheid)en als alles er in zit zet ik hem met een half uur weer op normaal.
de volgende dag doe ik alles en hersluitbaare zakken en haal er uit wat ik nodig heb.
je kan ze niet in de vormpjes laten zitten want anders droogt het uit.
Dus ik heb altijd vers fruit voor mijn ukkie.