Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Zelf van tuinafval compost maken

Wanneer je een grote tuin hebt, zal er voldoende tuinafval vrijkomen. Bovendien is er dan vast wel een plekje in de halfschaduw te vinden om een composthoop te maken. De hoop wordt laagsgewijs opgebouwd tot een hoogte van ongeveer anderhalve meter. Het is belangrijk dat er verschillende soorten tuinafval op de hoop wordt gegooid. Bovendien moet de composthoop een groot volume hebben, omdat de zijwanden vrij zijn. Langs deze onbeschermde zijwanden kan er veel water verdampen en verdwijnt er veel warmte (in de compost-hoop kan de temperatuur oplopen tot zo'n 70°C). Bij een te klein volume, zou de hoop niet voldoende kunnen composteren.

Om te voorkomen dat er te droge of te natte plaatsen in de hoop zitten moet je het 2 à 3 keer per jaar verplaatsen (omroeren). Na een jaar werken, heb je als hoofdprijs mooie compost.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
3938
van: Dirk
geplaatst op  07-02-2009 / 22:55 uur

Tom Lassing uit Best heeft over composteren een heel aardig E-boek geschreven wat je gratis kunt downloaden op www.tuinenstart.nl
Het leert je wat je wel en vooral ook wat je niet moet doen, niet alles kan namelijk in de ton. Echt een aanrader !

3272
van: Melie
geplaatst op  02-06-2008 / 13:44 uur

Hiermee heb ik geen goeie ervaringen. De composthoop zakte erg in waardoor 1,5 meter nooit bereikt werden. Het spul verteerde nauwelijks. Inmiddels heb ik een compostton en dat werkt super.