Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Zelf GFT compost maken

Wanneer je regelmatig compost nodig hebt, loont het zeker de moeite om zelf compost te maken. De goedkoopste methode is een ondiepe kuil te graven en daar het GFT-afval in te doen. Om het snel te laten composteren moet er voldoende lucht en vocht bij kunnen. Ook wordt het proces versneld wanneer het GFT-afval uit kleine stukjes bestaat. Wanneer je het regelmatig mengt en keert, zal al na zo’n vijf maanden het afval in compost zijn omgezet.

Wanneer kinderen en huisdieren er vrije toegang tot hebben, is het echter wel raadzaam het af te schermen.

Een minder ruimte vretende en opvallende methode is een compostbak. Deze zijn in diverse tuincentra te koop. Aan de bovenkant gooi je het GFT-afval in de bak, deze wordt vervolgens afgesloten met een regelbare deksel. Via een klep beneden kan je de compost na verloop van tijd eruit scheppen. Het grote voordeel van deze bakken is dat er geen ongedierte (zoals ratten) bij het GFT-afval kan komen, ook is het beter afgeschermd voor kinderen en huisdieren. Bovendien levert het vrijwel geen stank voor de omgeving op. Om het composteren eventueel te versnellen kan je er regelmatig compost versneller bijgooien.

Niet al het GFT afval is (even)geschikt om zelf compost van te maken. Bijvoorbeeld gekookte etensresten trekken vliegen, katten en knaagdieren aan. Grof snoeihout kost veel tijd voor het goed is afgebroken. Aardappel- citroen- en sinaasappelschillen bevatten, tenzij ze van biologische teelt zijn, nog resten bestrijdingsmiddelen of kiemremmers.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
5531
van: Jannie
geplaatst op  09-08-2010 / 11:41 uur

in de zomer composteer ik op de traditionele manier en doe ik alle bio afval in mijn ton.

5530
van: Jannie
geplaatst op  09-08-2010 / 11:39 uur

Zelf laat ik alle afgevallen blaadjes enz. liggen in de herst (Mulchen) hierdoor hebben de egels en de insecten een goed onderkomen in de winter en het scheelt erg veel werk!! In het voorjaar is veel hierval al vergaan en verwerk ik het door de aarde.

2463
van: patricia de ruijter
geplaatst op  19-07-2007 / 00:12 uur

wat kan ik wel en wat kan ik het beste niet gebruiken,om zelf compost te maken,voor 1 kleine tuin.

en kan ik ook de koffie pads gebruiken,om compost van te maken.

en als je een compost bak voor 1 kleine tuin koopt wat kost die dan,en zit er 1 gebruiksaanwijzing bij hoe je te werk gaat, en hoe maak je zelf een compost bak.