Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Scheuren en delen

Door de wortelmassa van één plant (de moederplant) te verdelen in meerdere kluiten, kan je planten vermenigvuldigen. Meestal behoren deze planten tot de vaste planten of de sierheesters (struiken). Een goed moment om te delen of scheuren is het voorjaar, na de vorst periode. Niet alleen voor het verkrijgen van meerdere exemplaren, maar ook in het kader van tuinonderhoud kan het nodig zijn.

Probeer het aantal scheurwonden te beperken en zorg ervoor dat de wortelkluitjes zo gaaf mogelijk zijn. Wanneer de moederplant al (bijna) in bloei staat, kan je het beste de bloemknoppen, bloemen, zaden en vruchten verwijderen, zodat alle groeikracht naar de wortels en bladeren gaat. Bloemknoppen die binnen een maand na het scheuren worden gevormd, kan je het beste ook nog verwijderen.

Vaste planten groeien vanuit het midden van de plantenpol naar buiten toe. De jongste en groeikrachtigste plantjes zitten dus altijd aan de buitenkant van de pol. Na verschillende jaren zal in het midden de groei minder worden waardoor de stengels in het hart van de plant aanzienlijk lager worden dan de buitenste takken. Wanneer dit het geval is moet je de plant "verjongen" door het te scheuren of te delen.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):