Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

15 beter dan uit tijdens een weekendje weg

Volgens 1 van de 3 grote energieleveranciers is middels statistieken aantoonbaar te maken dat het verstandiger is om tijdens een weekendje weg de termostaat van de centrale verwarming (CV) niet lager dan 15 graden te zetten. Dit is goedkoper dan het gehele weekend geen verwarming en dan alles weer terug brengen naar ± 20° Celsius.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
11630
van: Aatje
geplaatst op  06-05-2016 / 12:57 uur

Een behaaglijk warm huis kan ik me al vele jaren niet meer veroorloven. Ook niet, als ik wel thuis ben.

Als het vriest stel ik de temperatuur in op 10 graden en de thermostaatkranen op de radiatoren laten dat "warme" water door zolang dat nodig is om het vorstvrij te houden.

Vriest het niet, dan is de CV 's nachts uit. Weekeindje weg? Laat me niet lachen. Vervoer is al net zo idioot hoog belast als verwarming.

11187
van: Jenz
geplaatst op  19-08-2015 / 16:47 uur

Bij ons gaat de thermostaat als we een weekendje weg gaan op 10°C. Is gewoon ter bescherming van de woning tegen vocht voor het geval het plots extreem koud wordt want de woning is goed geïsoleerd dus in praktijk is het verbruik 0 (maar je kent Murphy).

's nachts gaat bij ons de temperatuur naar 13 à 14 °C (de thermostaat staat hierop ingesteld vanaf 3 uur voor we gaan slapen). Dit is de temperatuur waar ook de verwarming van de slaapkamer op staat ingesteld omdat het voor ons de ideale slaaptemperatuur is. De temperatuur in de woonkamer gelijk maken aan deze in de slaapkamer is nodig voor ons want 's nachts zetten we namelijk de deur van de woonkamer en de slaapkamer open voor de kat (gaat anders aan deuren krabben).

Overdag staat de thermostaat zo ingesteld dat het 's morgens 18°C is in de woonkamer, 's middags 19°C en 's avonds 20°C.

Zo hebben we nooit koud. Ten opzichte van de nachttemperatuur is 18°C 's morgens namelijk lekker warm. Tegen dat we aan die temperatuur gewend zijn en het koud beginnen krijgen gaat de verwarming automatisch naar 19°C en tegen dat we het daar weer koud van krijgen gaat deze naar 20°C. Bij het uitschakelen van de verwarming blijft het lang genoeg warm tot we onder de wol kruipen.

8450
van: A. van der Veen
geplaatst op  25-06-2012 / 06:32 uur

Natuurlijk los van vorstschade, maar volledig uit is altijd goedkoper dan 15 graden, het percentage extra energie om het huis te verwarmen is te verwaarlozen op de 100% winst in de uren daarvoor.

Een goed geïsoleerd huis is zo warm, en bij een slecht geïsoleerd stook je voor je omgeving.

Je hoeft het niet te geloven het is gewoon te meten.

5997
van: Anja
geplaatst op  22-01-2011 / 23:04 uur

Je moet het gewoon van die thermostaat afblijven! dat regelt zichzelf wel.

5991
van: nils
geplaatst op  19-01-2011 / 11:59 uur

Natuurlijk is dit onzin !!!

4950
van: Anja
geplaatst op  28-02-2010 / 14:43 uur

@ Corine: volgens mij begrijp je niet echt goed hoe een thermostaat werkt. Je kan de thermostaat overdags het hele jaar door op 20 graden laten staan. In de winter zal het wel duidelijk voor je zijn neem ik aan. Maar in de zomer zal je kamer toch al warmer zijn dan 20 graden dus zal de cv-ketel echt niet gaan stoken. Dus in de zomer hoef je ook niet aan de thermostaat te komen. Vraag het anders maar aan je man of vader of een andere man.

4947
van: Jan
geplaatst op  27-02-2010 / 15:26 uur

Ik vraag maar af of dat zo is, energiebedrijven hebben uiteraard baat bij hoger energieverbruik (winst!).

En de temperatuur op peil houden (met name een heel weekend) vraagt veel meer energie dan eenmalig opwaren!

3920
van: Corine
geplaatst op  01-02-2009 / 15:09 uur

WIj hebben een redelijk nieuw huis (4 jaar) Ons is verteld dat we de verwarming beter niet lager dan 18 graden kunnen zetten, omdat er anders harder gestookt moet worden als we het warmer willen hebben. Nu hebben we hem dus 's nachts op 18 graden en overdag op 20. (In de zomer natuurlijk wel een stuk lager.)

3890
van: Marianne Weustink-va
geplaatst op  20-01-2009 / 18:37 uur

Ik lees een heleboel, waarom zuinig doen? voor onze portemonnee oke, maar we willen toch ook dat ons nageslacht strakjes nog normaal frisse lucht kan inademen ik hoor velen denken, ach dat kleine beetje van mij!!En we hoeven geen kou te lijden onzin, we wonen in een tussenwoning omdat ik heel de dag druk ben staat deze de hele dag uit, de temperatuur in de woonkmaer blijft altijd rond de 18 graden steken vanwege het vele hoge stoken van onze buren, dat is in mijn geval mooi meegenomen, meestal gaat de verwarming in de avond op 19 soms op 20 maar dat vinden wij al snel te warm, het is maar waar je aan gewend bent denk ik.
Met op elkaar afgeven schieten we niet veel op lijkt me. En sunig type????? niet op visite wil bij iemand die het gewoon behaaglijk vindt bij lagere temperaturen dan maar niet toch, of hang lekker warme vesten of zo klaar. Mar laat iedereen in zijn waarde

3441
van: vroon
geplaatst op  17-08-2008 / 21:48 uur

Dat lijkt me helemaal aan de buitentemperatuur te liggen. Het klinkt meer als een poging van het energiebedrijf om lekker veel te verkopen. Verder is het natuurlijk wel verstandig als je in de winter een paar dagen of langer weg bent om de verwarming op minstens 5 tot 10 graden te zetten en alle radiatoren open, anders bevriest de boel. De meeste woningcorporaties brengen dit in rekening bij de huurder en het kan in de duizenden lopen, zeker als de ketel er ook kapot door is. Huiseigenaren draaien natuurlijk altijd al zelf op voor een dergelijk akkefietje. Niet erg zuinig dus om hem helemaal uit te zetten bij lange afwezigheid in de winter. Verder is 20 graden stoken rijkelijk warm. Ook op 19 graden is het best behaaglijk in huis en als je overdag bijvoorbeeld je huishouden doet kan hij makkelijk naar 17 of 18 graden, want van poetsen en stofzuigen krijg je het warm.

2154
van: Linda
geplaatst op  25-03-2007 / 14:25 uur

Ik heb 's nachts en als ik weg ben inderdaad de thermostaat op 15 staan. En het moet buiten wel erg koud worden wil de temperatuur in huis 15 graden worden. Meestal blijft-ie steken op 17.

Het schijnt wel verschil te maken of je in een oud(er) huis woont of in een erg nieuw goed geïsoleerd huis. In zo'n nieuw huis is het verstandiger om de thermostaat 's nachts niet te veel omlaag te zetten, omdat het anders 's ochtends meer energie kost om je huis weer op te warmen dan dat het energie kost om je huis 's nachts op temperatuur te houden.

1964
van: sunig type
geplaatst op  03-02-2007 / 17:34 uur

bah wat een sfeerloos gedoe bij Marianne zo in de kou zitten, je kunt nog lang genoeg koud liggen. wie wil daar nog op bezoek??
liever een warm kippenhok dan een koud paleis

1811
van: Von
geplaatst op  17-12-2006 / 20:56 uur

volgens mij is dat echt gelul. Ik ben veel weg dus beetje onzin om dan de verwarming aan te laten staan op 15 graden.

1531
van: bart
geplaatst op  17-09-2006 / 19:14 uur

ik geloof helemaal niets van die zogenaamde statistieken. laat maar zien dan. gewoon de vermarming op nul. de energieleveranciers vinden het wel leuk dat we allemaal zo driftig blijven verwarmen midden in de nacht.

1458
van: Marianne Weustink
geplaatst op  13-08-2006 / 19:25 uur

Naar 15 graden is leuk wij stoken echter maar 17 graden in de winter en soms 18 graden. Dus voor ons huishouden zou het alleen maar duurder worden.
We hebben in de loop der jaren de verwarming steeds iets lager gezet, je went er heel snel aan. nadeel bij anderen is het voor ons vaak heel erg warm binnen.