Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Besparing op huisverwarming

Zet de kamerthermostaat ongeveer een uur voor het slapen gaan (of vertrek) lager. Zet hem niet lager dan 4 graden verschil met de (dag)temperatuur. Dus wanneer de thermostaat overdag op 20 graden staat, dan moet hij ’s nachts niet lager dan 16 graden worden gezet.

Voor de mensen met vloerverwarming geldt 3 à 2 graden (dus 17 of 18 graden), omdat de vloer langzaam opwarmt en het dus te lang duurt voor je er echt wat aan heb.

Warm houden is goedkoper dan warm maken!

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
11186
van: Jenz
geplaatst op  19-08-2015 / 16:37 uur

Nee, je mag de verwarming niet uit zetten 's nachts of als je weg gaat. Maar nee, de uitspraak "warm houden is goedkoper dan warm maken!" klopt evenmin. De enige energie die je wat kost is de energie die je verbruikt. De enige energie die je aan verwarming verbruikt is de energie die verloren gaat. De energie die verloren gaat is groter naarmate het temperatuursverschil tussen binnen en buiten groter is. Dus als je de woning 's nachts warm houdt dan verbruik je 's nachts net meer dan overdag! Door de thermostaat lang genoeg voor het slapen gaan op een veel lagere temperatuur in te stellen hou je het verbruik 's nachts gelijk of lager dan overdag.

Het enige waar je op moet letten als je de verwarming lager zet 's nachts of als je van huis bent is dat je deze niet lager dan 10°C instelt om vochtproblemen te vermijden.

Om de vergelijking met de auto te maken: sportieve rijders zullen inderdaad ondervinden dat lange stukken op de snelweg zuiniger zijn dan stoppen en optrekken in de stad. Defensieve chauffeurs weten echter dat het in de stad net zuiniger is dan tegen hoge snelheden op de snelweg. Sportieve chauffeurs laten namelijk 'opzettelijk' energie verloren gaan door onnodig op te trekken. Die vergelijking terug doortrekken naar de verwarming: die verwarming 's nachts uitzetten is dus energiezuiniger, tenzij je de ramen vervolgens opzettelijk de hele nacht laat openstaan.

8825
van: saajan
geplaatst op  22-12-2012 / 08:47 uur

als je een huis met vijf kamer heb en je zet de verwarmings eliment van alleen 1 kamer aan
is dat goed koper dan in meederkamer de verwarming eliment open zetten ???

4946
van: Jan
geplaatst op  27-02-2010 / 15:23 uur

Warm houden is niet goedkoper dan warm maken, in tegendeel! Omdat er constante warmte verlies optreedt door, zoals Joho al zei, het grotere temperatuurverschil tussen binnen en buiten, zal het warmte naar buiten stromen en stook je letterlijk voor de buitenwereld.

Het lijkt misschien niet zo, maar eenmalig opwarmen vraagt veel minder energie dan de hele dag/nacht de temperatuur op peil houden.

4775
van: Chiel
geplaatst op  29-12-2009 / 22:57 uur

De verwarming uitzetten is alleen goekoper wanneer je niet de intentie hebt deze weer aan te zetten. Een "stabiel" klimaat is goedkoper. Vergelijk het met een auto. het kost *ralatief* meer energie om steeds te stoppen en op te trekken (stadsverkeer) dan op een continue snelheid te blijven rijden (snelweg).

3846
van: Joho
geplaatst op  31-12-2008 / 12:51 uur

Hoe kleiner het temperatuur verschil tussen binnen en buiten des te minder warmteverlies er is. Er is meer warmte nodig om je huis op 20°C te houden dan op 15°C. Dus als je niet thuis bent de temperatuur instellen op 11°C. Als het opwarmen van je huis hierdoor te lang duurt (enkele uren) is je radiator oppervlak te klein, en/of de isolatie van je huis slecht.

2858
van: Eline
geplaatst op  21-01-2008 / 17:26 uur

Een kapotte stookketel is nog goedkoper.. godverdomme al een half jaar. Ben dan maar overgeschakeld op straalkachels in kleine ruimten en héél dikke donsdekens.

2566
van: Richard
geplaatst op  19-09-2007 / 09:37 uur

Verwarming uit is nog goedkoper