Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Goedkoop restaurant

Door oorlog met Engeland was rond het jaartal 1800 de handel met Engeland stil komen staan. Hierdoor was er nauwelijks eten meer voorradig. In verschillende steden in Nederland staken gegoede burgers de hoofden bij elkaar en richtte een Rumfordse soepkokerij op. Dit was een aftreksel van runderbeenderen en aangevuld met erwten en gort. Soms ook met rijst en spek. Rumfordse soep is goedkope volksvoedsel uitgevonden door Benjamin Thomson, graaf van Rumford.

De gegoede burgers van de stad kochten soepkaartjes en deelden die gratis uit aan de armen die dan vier keer in de week soep konden halen. In emmertjes, kannen en potjes werd de soep afgehaald. Van de opbrengst van de kaartjes werd weer materiaal gekocht om soep te maken. De Rumfordse soepkokerij was een uitkomst voor de allerarmsten. De kwaliteit van de soep was altijd goed.

Begin 1900 kwam er een einde aan de Soepkokerijen.

In de 21-ste eeuw wordt de functie van de Soepkokerij vervangen door andere eetgelegenheden. In onderstaand overzicht zijn enkele mogelijkheden opgesomd:

  • IKEA
    In het restaurant van IKEA worden Zweedse en Nederlandse gerechten geserveerd tegen zeer lage prijzen. Heb je voldoende aan een versnapering, zoals bijvoorbeeld een hotdog met een glas drinken, kies dan voor de nog goedkopere bistro bij de uitgang.
  • Mensa
    Mensa is de naam voor een studentenrestaurant. Een mensa kan onderdeel zijn van een universiteit, maar ook veel studentenverenigingen hebben een eigen mensa. De naam stamt van het Latijnse woord mensa dat 'tafel' betekent. In een mensa worden voor een studententarief (paar euro's) maaltijden verzorgd. Was een mensa vroeger een simpele gaarkeuken, tegenwoordig worden steeds meer mensae een echt restaurant voor een studentenprijs. Ben je niet in het bezit van een geldige collegekaart, vraag dan vooraf of je een hapje mee mag eten.
  • Restaurant in ziekenhuizen
    Bijna alle ziekenhuizen hebben binnen de muren een gezellig restaurant voor o.a. bezoekers. Je kan er 's avonds terecht voor een eenvoudige, doch verantwoorde, goedkope en bovenal smaakvolle maaltijd / dagschotel.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
4292
van: PR & Communicatie RO
geplaatst op  29-05-2009 / 13:10 uur

Goedkoop en heerlijk eten in een luxe ambiance kan uitstekend bij de lesrestaurants van het ROC van Amsterdam. Aan de Da Costastraat in Amsterdam vindt u drie restaurants waar u voor weinig geld van een drie gangen menu kunt genieten. Kijk op www.heerlijkamsterdam.nl voor meer informatie of om te reserveren.

4128
van: Paul
geplaatst op  30-03-2009 / 19:14 uur

Wie is hier de gierige hollander, Anja?
Heb je een spiegel thuis?

4126
van: anja
geplaatst op  30-03-2009 / 18:40 uur

Ik wip spontaan bij vrienden en kennissen aan zo rond het moment dat ze beginnen met het koken. Beetje kletsen en helpen mijt groenten snijden en wedden dat ze je dan vragen of je mee wilt eten? Werkt in de meeste gevallen behalve bij gierige hollanders.

2316
van: Sandra
geplaatst op  25-05-2007 / 10:53 uur

Goedkoop, gezzelig en ook leuk om met je date heen te gaan is De Keuken van 1870 in Amsterdam. Daar kan je voor € 7,50 een driegangen menu eten en alles is vers gemaakt met verse producten.De rest op de kaart is ook een koopje!!

1800
van: Daan
geplaatst op  16-12-2006 / 02:18 uur

Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar echt romantisch klinkt het allemaal niet. Ik zou zeggen: eet dan thuis en ga één keer in de zoveel tijd naar een (goed) restaurant. Ga voor de kwaliteit en niet de kwantiteit! :-)

1683
van: Corine
geplaatst op  06-11-2006 / 18:02 uur

Als je een IKEA family card hebt, kun je door de weeks gratis koffie en thee krijgen!