Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Budgettip

Reken uit wat je per maand moet betalen aan vaste lasten. Trek dat van je salaris af en zet het apart. Reken vervolgens uit wat je jaarlijks aan bijv. verzekeringen, kwijt bent. deel dat bedrag door 12 en zet dat ook iedere maand apart.

Tot slot kan je ook nog een spaarpotje maken voor bijv. vakantie en/of onverwachte uitgaven. Wat er over blijft is voor boodschappen en overige uitgaven. Het handige hiervan is dat je niet in 1 keer een groot bedrag kwijt ben als er een rekening binnenkomt. Ik gebruik hier een rekening voor bij de bank die ik reserveringen-rekening heb genoemd. Werkt perfect. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Ingezonden door: Barbara

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
10755
van: Jannie
geplaatst op  24-02-2015 / 07:23 uur

En iedereen bedankt voor de prachtige tips hier. Ik gebruik ze graag en veel in mijn werk om mensen te helpen met budgetteren ( maatschappelijk werk is gratis voor iedereen dus "pikken" we graag hier een graantje mee)

10754
van: Jannie
geplaatst op  24-02-2015 / 07:20 uur

Als je echt in de problemen dreigt te raken en je wilt graag hulp kun je GRATIS terecht bij het algemeen maatschappelijkwerk in je woonplaats/regio. Er is geen verwijzing voor nodig. Ze kunnen je helpen je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten en kunnen je helpen met evt. Schuldenregelingen. Geen dure planners enz. Nodig dus!

9632
van: Trees
geplaatst op  04-12-2013 / 12:53 uur

Maak automatisch elke maand een bedrag over naar de spaarrekening, verhoog dit elk halfjaar. Kom je aan het eind van de maand tekort, of een onverwachte rekening? haal dan een bedrag terug. Open een tweede spaarrekening bij een andere bank, waar je via giro of bank op kunt storten, maar alleen via de muur met je pas geld kunt pinnen. (voor als je echt krap zit, met boodschappen halen)

8284
van: Jeltje
geplaatst op  06-05-2012 / 18:23 uur

Nou,ik vind dat de boodschappen ook voor bepaalde rekeningen komen hoor. Je moet wel een beetje gezond blijven natuurlijk. Geld voor boodschappen moet je gewoon meenemen in het budget. En geloof me maar, bij velen is het nu zo dat je dan niet meer rond komt.

7676
van: Wim
geplaatst op  06-02-2012 / 15:03 uur

Wij doen onze boodschappen voor groente, vlees, brood en beleg, waspoeder, fruit en aardappelen allemaal bij de Lidl. Het is van zeer goede kwaliteit en bespaart veel geld. Voor de rest gaan we naar de Jumbo en zien dat het daar voor dezelfde boodschappen een stuk duurder is.Voor ons zijn deze winkels dichtbij. Als je er voor om moet rijden heeft het geen zin gezien de dure brandstof van heden. Betaal al je vaste lasten per maand, dan kom je niet voor verrassingen te staan. De uitgaven zijn dan gelijkelijk verdeeld.

7638
van: maerten
geplaatst op  24-01-2012 / 19:07 uur

ik doe het al jaren zoals Barbara het aangeeft, werkt echt perfect!
geen verrassingen achteraf en geeft jezelf goed inzicht wat alles kost of waar je mogelijk op kan besparen. Misschien nog een tip: betaal je hoge gemeentebelasting maandelijks,
verzekeringen: verzeker alleen datgene wat je zelf niet kan betalen/weeg zelf het risico af (de verzekeraar zelf doet ook niet anders... :0)

6574
van: arielle de Graaf
geplaatst op  24-06-2011 / 21:44 uur

Zorg ervoor dat je niet rood kunt staan {je kunt met de bank afspreken dat je een o limit hebt } zo raak je nooit in de problemen .op is dan op .

6521
van: grip-op-je-geld
geplaatst op  15-06-2011 / 12:23 uur

Actie wint het altijd van niets doen !

• Zoek alternatieven voor uitgaven ( denk aan de TV gids, krant ect )

• Betaal eerst jezelf, als je niet veel overhoud in de maand, doe dit dan toch al is het maar € 10.- Je moet een buffer opbouwen. ik adviseer altijd iedereen een minimale buffer te hebben van 3 maanden. Waar dit op neer komt is dat je zonder inkomsten 3 maanden zou kunnen “overleven “

• Betaal je schulden af. In de praktijk blijkt als je je inkomsten en uitgaven eenmaal goed in beeld hebt, je echt wel besparingen tegenkomt, die goed te doen zijn. Iedereen moet in principe wel € 100 tot € 150.- extra kunnen vrij maken om de aflossing van evt schulden een versnelling hoger te zetten.
Hoe eerder ze weg zijn, hoe liever.

• Doe dit als volgt : Stel je hebt een doorlopend credit met een aflossing van
€ 150.- per maand, een schuld openstaan bij een postorder bedrijf van €30 per maand, en een creditcard schuld met een minimale aflossing van € 100.-
per maand.
Betaal aan twee van de drie de minimale verplichte aflossing bv €30 voor het postorderbedrijf en € 100.- als aflossing voor je creditcard.
Betaal het minimale bedrag van € 150.- per maand aan je doorlopend credit plus los hier € 150.- extra af.( Dit is het bedrag dat je kon besparen.)
Aan de aflossing van doorlopend credit los je dus het dubbelde af.
Als deze schuld na verloop van tijd geheel is afgelost, hou je dus ¸€ 300.- per maand over. Dit ga je extra bij de aflossing van je creditkaart doen. Deze los je nu dus af met 400.- per maand.
Daarna de postorder schuld nog, en klaar !
Nu je volledig schuldenvrij bent, gebruik je dit gehele bedrag om je buffer van 3 maanden op te bouwen.
Succes , heb vertrouwen !
groetjes AStrid

6186
van: Barbera
geplaatst op  27-03-2011 / 10:12 uur

Wat zo'n 'besparingplanner' kan, kan een mens met een beetje gezond verstand of met hulp van iemand uit de omgeving toch zelf? En als je zelf die €300 niet hoefde te betalen waar leeft die beste man dan van? Waarschijnlijk van de nieuwe producten die hij aanbeveeld en waarvoor hij door de maatschappij betaald wordt, neem ik aan?

5944
van: Els
geplaatst op  04-01-2011 / 11:57 uur

@ caroline: zal wel veel zijn, anders stond het er wel bij. kan je ze geen mailtje sturen? of geven ze pas antwoord nadat je een afspraak met ze hebt gemaakt?

zo'n iri poot tussen de deur zeg maar..

5943
van: caroline
geplaatst op  04-01-2011 / 11:00 uur

hoeveel kost het om een besparingsplanner in te schakelen? Ik kon dit niet vinden op de website

5940
van: lonneke
geplaatst op  03-01-2011 / 12:49 uur

ik doe dit al jaren zo. en het werkt goed. je hebt nooit de stress dat je de rekening niet kan betalen. ik heb ook nog een vast bedrag voor de boodschappen en ik spaar automatische een bedrag.en wat overblijft is voor leuke dingen.

5912
van: Sanne
geplaatst op  20-12-2010 / 11:49 uur

Ik doe het ook altijd op deze manier. Doordat ik het jaar van tevoren spaar voor het komende jaar kan ik veel van mijn vaste lasten in één keer betalen. En dat scheelt zo veel geld. Verzekering, krant, schoolgeld enz. Alles in een keer betalen scheelt soms maar 30 euro in de maand. Maar als je dat 5 keer doet, is het toch weer 150 euro in een jaar. Ook hou je de rekeningen en de kas overzichtelijk, omdat er niet constant overal geld van afgeschreven wordt.

5717
van: Marina
geplaatst op  19-10-2010 / 20:49 uur

De besparingsplanner.
De heer zaadnooordijk is bij ons langs geweest om te kijken waar wij mogelijk konden besparen. Het rapport wat wij terug kregen heeft ons enorm verrast. We kunnen gewoon € 1250,- besparen per jaar! en zeg nou zelf, het is toch zonde om ergens teveel voor te betalen.
het verzamelen van de gegevens voor het rapport duurt wel even. Je moet daar echt wel de tijd voor nemen omdat alles gedetailleerd moet worden aangegeven.
gelukkig heb ik al mijn papieren bij elkaar en kon ik alles zo pakken.
Na het rapport heb ik ook nog handige tips gekregen over spaartarieven en over mijn hypotheek (nu kan daar nog niets mee geaan worden, maar over een paar jaar wel).
Kort samen gevat zijn mijn man en ik erg tevreden over de heer Zaadnoordijk en bevelen wij de besparingsplanner aan iedreeen aan, want je kunt meer besparen dan je denkt!

5651
van: janneke
geplaatst op  22-09-2010 / 14:05 uur

Kennen jullie "De Besparingsplanner" al? Dat is echt een goeie tip. Die man heeft al mijn vaste lasten, zoals verzekeringen, energie, telecom en internet onder handen genomen. Hij is bij me thuis geweest om de voorwaarden van alle vaste lasten te noteren. Daarna is hij gaan vergelijken op basis van (minimaal) dezelfde voorwaarden. Met een rapport is hij terug gekomen en het resultaat verbaasde me enorm.
Besparing op energie 573,- p/j, telecom 270,- p/j en onze verzekeringen 718,- p/j. Dit had ik echt nooit verwacht en hij helpt ons ook met het omzetten. Die man is financieel planner en begrijpt het echt wel. De afspraak was dat het me 300,- zou kosten en als de besparing lager dan 300,- zou zijn, dan hoefde ik niets te betalen. Ik heb dus al die jaren veel te veel betaald, maar ben blij dat ik het gedaan heb.

5646
van: nigel
geplaatst op  21-09-2010 / 12:49 uur

ik heb me slarais alteid gelijk van de bank want voor je ut weer is de bank weer fajliet zoals meedere banken zijn gegaan. thuis is het veliger want de renten is tog nie hoog dus da maakt nie uit en me meisie en mij verdiene 1200 als de hhur eraf is dan hebben we de rset voor etenen we hale bij liedl an aldi ook, waaraan de rest is voor vakantie, mens moet ook cheniete tog

5645
van: Breevaart
geplaatst op  21-09-2010 / 12:45 uur

Gelijk heb je Fleurtje!

5569
van: Fleurtje
geplaatst op  19-08-2010 / 14:56 uur

@ Lynn, jeetje wat gemeen om zoiets te zeggen! Deze site is toch bedoeld om mensen te helpen en niet om elkaar af te kraken? Ikzelf koop bijna alles bij Aldi en Lidl, en ik vind de producten van zeer goede kwaliteit. Voeding is idd zeer belangrijk, vooral als je zoals ik kleine kinderen in huis hebt. Maar een glas melk van een B-merk bevat net zoveel voedingsstoffen als een glas melk van een A-merk. Of dacht je dat die van speciale koeien komt? Ik heb een poos in de voedingssector gewerkt en het enige verschil tussen een A- en een B-merk is het labeltje er op. Echt waar, identiek het zelfde product maar met een andere verpakking er omheen en het is opeens het dubbele waard. Als jij daar je geld aan wil geven... Maar ja, dankzij mensen die redeneren als jij kunnen de A-merken gelukkig hun peperdure reclames blijven betalen! (wat zou een tv-avond toch zonder zijn...)

5533
van: Jannie
geplaatst op  09-08-2010 / 11:52 uur

Hugo, wat een prachtige tip!!

5359
van: Hennie
geplaatst op  20-06-2010 / 20:56 uur

Jimmy, (reactie van 22-02-2010) zou je mij deze cumul.beg. budgettip ook kunnen/willen mailen?

groet HENNIE

5152
van: hugo
geplaatst op  24-04-2010 / 20:19 uur

Ik deel mijn totaalinkomen door 13, de uitkomst doe ik maal 12. Van de tweede uitkomst trek ik al mijn lasten af. En wat daarvan overblijft is voor boodschappen/kleding/sparen etc. Ik bouw dus als het ware een 13de maand in. Wat betekent dat mijn saldo voor mijn lasten traag maar gestaag stijgt, en ik nooit bang hoef te zijn dat ik tekort kom voor afschrijvingen e.d. Leef dus van minder dan je daadwerkelijk hebt.

5054
van: Karel
geplaatst op  25-03-2010 / 12:27 uur

misschien moeten sommige personen hier iets specifieker zijn.

4926
van: Jimmy
geplaatst op  22-02-2010 / 15:19 uur

Zelf run ik een eigen lab als biochemicus en hierbij ook de administratie.
Deze pas ik ook toe op mijn financiële zaken en dat werkt perfect. In een oogopslag weet ik exact wat er besteed kan worden en als ik iets moet vervangen werkt het programma dat bij over de hele periode van aanbetaling (de reking op het oude pijl krijgen).

Met 4 rekeningen onder je naam is dat geen simpele opgave.

Misschien kan ik wel voor jullie een begroting maken van iemand met een uitkering en verbaas je.

Deze begroting in dit geval is van mij.

Er zitten formules in, dus alles wat ineens verandert vul je in en het wordt meteen bijgewerkt. Nu gebruik ik een professioneel boekhoudprogramma en daar geef ik geen inzage in.

Dan krijg je hem per mail onder de code "cumul.beg. budgettip".

4841
van: lystra
geplaatst op  20-01-2010 / 17:24 uur

ik wil graag weten hoe ik met mijm geld kan om gaan

4534
van: JJ
geplaatst op  02-10-2009 / 09:04 uur

Dit is een prachtige manier om niet in de problemen te raken.
Ik geef deze tip al jaren door aan mijn clienten die ik begeleid bij schulden. Zelf kreeg ik deze tip van mijn moeder.

Het is daarbij ook nog handig om jaarlijks deze uitgaven te indexeren. Alles wordt per jaar duurder immers en bovendien kun je dan bekijken of je alle uitgaven nog wel wilt blijven doen of dat je het een en ander aan vaste kosten wilt schrappen.

4472
van: GDT
geplaatst op  14-09-2009 / 07:22 uur

Als je iets nieuws koopt kun je gelijk gaan sparen voor de volgende keer dat je zoiets moet aanschaffen. B.v. koop een bankstel voor € 2000,=. Daar doe je b.v. 8 jaar van. Dat is 2000/8 = € 250,= per jaar oftewel € 20,83 per maand. Als je dit op een spaarrekening zet trek je daar nog rente van ook en heb je na die 8 jaar meer dan die € 2000,=. Zo heb je geen last van de inflatie (tenminste als die niet harder gaat dan de spaarrente).

4464
van: Chantal
geplaatst op  10-09-2009 / 14:47 uur

Dit werkt idd heel erg goed.
Wij wonen samen en hebben ieder een eigen rekening waar het loon op binnen komt. We hebben een vast bedrag afgesproken wat we allebei storten voor de gezamelijke rekening.
Die gezamelijke rekening gebruiken we danvoor huur afschrijven, boodschappen enz.
Dit houd ik ook elke maand bij in exel. Vooraf schat ik in wat ik kwijt wil zijn, en als er iets afschreven is dan hala ik het van het bedrag af. Zo heb ik een goed inzicht in wat we hebben en wat we gebruiken.

wij hebben dus:
man: - eigen rekening
vrouw: - eigen rekening
samen: - gezamelijke rekening voor huishoudgeld en huur afschrijven enz.
Samen: gezamelijke spaar waar we het restbedrag aan het eind van de maand van de huishoudrekening op storten. zo sparen we toch voor onverwachte kosten.

Succes allemaal!

Groetjes
Chantal

4294
van: allard van der starr
geplaatst op  31-05-2009 / 11:30 uur

hoi,
wat ik zelf doe is een buffer(plusrekening)
en een rekening waar ik niet aankom(toprekening)
en als ik geld over heb zet ik dat daarop.
Tip:101 goed met geldtips van marieke henselmans
greot,
allard van der starre

4287
van: wendy
geplaatst op  28-05-2009 / 17:17 uur

Even over lidl..
Tegenwoordig is die niet meer zo goedkoop als eerst.Hun prijzen waren in het begin erg laag omdat ze zich wouden plaatsen in de markt.
Nu hun naam bekend is hebben ze de prijzen flink omhoog gegooit. Het is niet meer nodig om naar de lidl te gaan ( voor sommige dingen natuurlijk wel )
Bij gewoon de albert heijn kan je ook voor weinig boodschappen doen met euroshopper.

4158
van: Anneke
geplaatst op  04-04-2009 / 22:34 uur

Ik heb alle verzekeringen die ik eens per jaar kreeg, omgezet naar maandelijkse betalingen.
Krijg daardoor meer inzicht per maand en de wegenbelasting automatisch gedaan, kunnen ze me niet meer neppen als ze zeggen we hebben de girokaart opgestuurd (ahum) en dan een verhoging sturen omdat ik het ben vergeten...

3823
van: Trudie
geplaatst op  22-12-2008 / 11:58 uur

Ik vind het een slim idee en zo doen wij het al jaren. Werkt perfect en als er een rekening binnenkomt is er geld voor.
Lynn, wat is er trouwens mis met de aldi of lidl. In testen komen ze vaak als beste uit de test het is juist dom om meer te betalen dan nodig is.

3788
van: Candy
geplaatst op  11-12-2008 / 00:19 uur

Op internet is ook gratis een kasboek bij te houden. Zo worden alle uitgaven nog eens extra inzichtelijk. Te vinden op www.kasboek.nl
Het systeem van aparte rekeningen voor alles hanteer ik inderdaad ook al een aantal jaren. Werkt prima.

3737
van: Maik
geplaatst op  17-11-2008 / 21:23 uur

Daarbij scheelt het natuurlijk ook geld ten opzichte van mensen die 3 betaal- en nog eens 2 spaarrekeningen hebben. Dit is niet nodig, omdat je de scheiding zelf in Excel kan maken en zo 4 x kosten van een rekening kunt besparen, wat de laatste jaren alleen maar toeneemt. Maargoed, ieder zijn manier hoor..

3736
van: Maik
geplaatst op  17-11-2008 / 21:20 uur

Op zich wel een goed idee natuurlijk. Ikzelf heb een overzicht gemaakt in Excel. Hierin schat ik wat mijn uitgaven zullen zijn. Huur, boodschappen en alle andere verwachtte uitgaven. Zo weet ik al hoe mijn banksaldo zal verlopen het komende half jaar.

Als je vervolgens in zo\\\'n overzicht de uitgaven die je doet en inkomsten die je ontvangt bijhoud, weet je precies of je de maand rondkomt en hoeveel je naar een spaarrekening kan overmaken.

Op deze manier heb ik als studentje al € 4.500,- gespaard dit jaar terwijl ik hiervoor altijd geld tekort kwam! :-)

3651
van: dorus
geplaatst op  24-10-2008 / 22:32 uur

Het handigste is om in december een balans te maken. Dan zie je wat je per jaar aan vaste lasten hebt, VERGEET DE VERHOGINGEN NIET! deel door 12 en stort het bedrag maandelijks automatisch naar je tweede privé rekening. Zo staat er altijd geld op je rekening om rekeningen te betalen.
Wat je dan per maand overhoud kun je opmaken. Zorg daarbij ook dat je NIET ROOD mag staan bij de bank.

3569
van: An
geplaatst op  02-10-2008 / 19:42 uur

ik doe dit al jaren zo ; werkt perfect. Kan alle rekeningen probleemloos betalen; heb wel het gevoel nooit een "zware" maand te hebben maar ook nooit een "luxe" maand.
nog een tipje : elke 2 euro steek ik in een potje voor de eindejaarskadootjes.

3478
van: Lynn
geplaatst op  27-08-2008 / 14:00 uur

Dom om wat er als laatste overblijft te bewaren voor de boodschappen.. Eten is het belangrijkste.
Jeetje wat een dom argument hoor Barbara. eerst alles betalen en dan nog eens wat hebben voor eten. Hmm jij gaat dus duidelijk naar de Aldi & Lidl

3440
van: vroon
geplaatst op  17-08-2008 / 21:33 uur

Nog slimmer is een automatische spaarrekening te openen (b.v. ASN-ideaalsparen met 4,5% rente en gratis opnemen - en gratis pasje). Dit kost je niets (i.t.t. een rekening bij een 'gewone' bank en levert je 4,5% rente op terwijl je geld staat te wachten tot je het nodig hebt.

3414
van: Hedy
geplaatst op  08-08-2008 / 21:06 uur

Wij hebben ook al jaren een aprate rekening voor vaste lasten.Alles bij elkaar optellen en dan door 12 delen. Ieder jaar verhogen wij de rekening met 25 euro per maand voor de prijsstijgingen. De pasjes hebben we vernietigd zodat we niets van deze rekening kunnen opnemen voor bijvoorbeeld impulsaankopen.

3167
van: Gul
geplaatst op  20-04-2008 / 13:00 uur

Ik lees en hoor het overal: bij een vast inkomen altijd 10% (van dat inkomen) sparen voor de mindere tijden....

3067
van: gijs
geplaatst op  04-04-2008 / 13:47 uur

het werkt niet ik ben nu blut

2734
van: K
geplaatst op  09-12-2007 / 21:43 uur

Wel jammer dat het openen van zulke extra rekeningen ook geld kost.

2681
van: Douwe
geplaatst op  09-11-2007 / 20:43 uur

Wij gebruiken 5 rekeningen, 3 lopende en 2 spaar
Op de hoofdrekening komt alles binnen, maandelijks storten we hier een gedeelte van naar een 2e lopende rekening voor autokosten ( bij ons ca 600 euro ) en een rekening voor boodschappen ( ca 300 euro per maand, voor 5 personen ) wat er op de rekeningen overblijft aan het einde van de maand wordt naart de 2 spaarrekeningen overgeboekt ( alhoewel dat vrijwel nooit veel is ) alle overige kosten ( hypotheek etc ) worden van de hoofd rekening afgeschreven.

2537
van: Nathalie
geplaatst op  30-08-2007 / 16:25 uur

Dit doen wij nu ook sinds een jaar en het werkt echt heel goed!

2525
van: Wim
geplaatst op  28-08-2007 / 12:03 uur

Dat doe ik al jaren zo. Als ik iets per jaar moet betalen dan zet ik elke maand een twaalfde deel op mijn internet sparen, dan heb ik nog een redelijke rente van dat geld.

2509
van: maria
geplaatst op  19-08-2007 / 17:05 uur

goede manier , ik werk sinds ongeveer een negen tal maanden zo en het werkt, je hebt niet meer geld ,wel een beter overzicht.

2414
van: ronaldthlk
geplaatst op  26-06-2007 / 15:50 uur

dat is een nuttige tip dank je

2370
van: Wendy
geplaatst op  12-06-2007 / 22:04 uur

dit is een perfect systeem, doe dit ook al jaren. Gebruik 3 verschillende spaarrekeningen voor vakantie, afrekening gas,water, stroom en onkosten auto. Verder 1 rekening voor maandelijkse onkosten en 1 rekening voor periodieke lasten. Zeer aan te bevelen.

2147
van: link
geplaatst op  22-03-2007 / 14:02 uur

neem een hypotheek en bespaar veel geld em je maakt messchien ook wel wat winst tegen je pension als je er al een heeft van 30 jaar oud

1920
van: John
geplaatst op  26-01-2007 / 21:42 uur

Heb in MS EXCEL ook zoiets in elkaar gebrouwen. Werkt inderdaad perfect. Ander voordeel is dat ik vooraf spaar en niet wat er overblijft wegstort.

Groeten,