Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Boeken kaften

Om de levensduur van de schoolboeken te verlengen (ook om ze wellicht te kunnen doorschuiven naar een volgend kind of later te verkopen). Is het aan te raden de boeken te kaften.

Op zich maakt het niet veel uit waarmee de boeken worden gekaft, zolang het voldoende stevig/dik is (denk vooral aan de boeken met slappe kaften).

Kaftpapier en stevig inpakpapier zijn prima. Ook stevig leuke folders & magazines van een groot formaat, oude posters en zelfs stevige plastic tassen of behang! Wellicht heeft de drukker nog enkele grote proefdrukken in de papierbak liggen.

Tegenwoordig is het ook mode om z.g.n. sleeves van stof te gebruiken. Stevige stoffen als Jeans zijn hiervoor goed te gebruiken. Die kan je opleuken met verschillende stukjes motief.. Hiervoor is het wel nodig achter de naaimachine te kruipen met restant/oude kleding & stoffen.

Hoe te kaften?
Volgens de meest gangbare (makkelijke) methode.
Stap 1: benodigdheden: schaar, plakband & kaftpapier. (Er is ook een methode zonder plakband).

Stap 2: Leg het boek opengeslagen op de onbedrukte kant van het kaftpapier (let op onder en bovenkant). Het kaftpapier moet op maat worden gemaakt zodat het rondom het boek een paar centimeter uitsteekt.

Stap 3: Vervolgens in het uitstekende stuk onder de rug van het boek (dat is dus zeg maar de gesloten kant van het boek wanneer hij dicht is, een V-knippen. het smalle stukje van de V is dan ong. even breed als het boek dik is. Dus als de rug breed is. Dit uitstekende stuk van de V, vouw je naar binnen (onder het boek naar binnenkant kaft). Zodat de uiteinden van de rug goed beschermd zijn.

Stap 4: Vouw vervolgens de uitstekende randen kaftpapier om de kaft de achterkant van het boek naar binnen. Let daarbij bij de slappe kaften op dat je die niet meepakt.
De hoeken vouw je om, zodat je direct ook de boven- en onderkant van het kaftpapier om het boek heen slaat. En je plakt de hoeken/vouw aan elkaar vast met een stukje plakband (niet de kaft van het boek!).

wanneer de achterkant af is, doe je het boek dicht met het kaftpapier eromheen. (Vergeet dit niet te doen, anders loop je het risico dat de kaft te strak om het boek komt te zitten). Dan vouw je het kaftpapier om de voorkant van het boek zoals je de achterkant ook hebt gedaan met de hoeken en plakbandjes.
Klaar!

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):