Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Kaarsen recyclen

Zeker ook leuk om samen met de kinderen te doen en leuk om te krijgen. Een zelf gemaakte kaars. bewaar alle kaarsstompjes tot je voldoende hebt.

Zet een oude schaal met de stukken kaarsvet au bain marie in een grote pan (dus met een laagje water) op een laag vuurtje om het vet te smelten (niet in de magnetron!). Om een kleurige kaars te maken, is het aan te raden niet alle kleuren bij elkaar te doen maar apart te houden. Koop wat pitjes (lont) in de hobbywinkel of nog beter, maak ze zelf:

Neem een dunne katoenen draad (moet wel echt katoen zijn!). Bijvoorbeeld katoenendraad waar je rollades mee opbindt. Gebruik dunne katoen voor dunne kaarsen en dikkere voor bredere kaarsen. Knip deze op de juiste maat (langer dan de kaars moet worden! Aangezien de draad onder en boven de kaars moet worden vastgemaakt zodat deze mooi recht blijft). En leg het afgeknipte stuk even in het gesmolten kaarsvet, zodat de draad goed doordrongen wordt van het kaarsvet.

Vervolgens kan je "kaarsen trekken" een rustgevend tijdrovend werkje. Dit is om en om de pit in het kaarsvet houden en omhoogtrekken om te laten drogen, dus laag voor laag. Wat je ook kan doen is dat je het in een vormpje giet. Zorg wel dat de pit in het midden zit en recht is en blijft. Dus onder en boven vastmaken en laten drogen. wanneer je het met meerdere kleuren doet, even de lagen iets laten harden dat de kleuren niet te veel door elkaar gaan, een beetje is wel leuk.

Als mal voor je kaars kan je diverse materialen gebruiken zoals het onderste van een leeg pak melk, toiletrollen, waspoederdozen, blikjes etc.. Zorg wel dat je de pit onder goed vast maakt en de bodem helemaal dicht, zodat het niet leeg loopt wanneer je het kaarsvet erin giet.

Het is ook leuk de buitenkant van de kaars te beplakken met gemaakte figuren en vormpjes van diverse kleuren kaarsvet. Je kan ook bij de hobbywinkel spullen kopen zoals kleurpillen in je favoriete modekleuren, die je toevoegt aan de was wanneer deze gesmolten is. Of indien je het lekker vindt geurstoffen, of glitters.

Wat je ook kan toevoegen naar eigen inzicht, zoals de kaarsen ook wel in deco-winkels te zien zijn; kaarsen met kruiden, stenen, zaden, gedroogde bloemen en gedroogde stukken fruit. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Zeker rond de perioden dat het buiten wat kouder word en de dagen korter, is het rond de herfst en feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst, een leuk werkje om samen met de kinderen te doen.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
9233
van: Confucius
geplaatst op  30-06-2013 / 13:27 uur

25 jaar geleden al eens gedaan, wel even de rommeltjes (vliegen, afgebroken lont of lucifer) verwijderen en dan een lontje in een strooppot (van suikerstroop of appelstroop) hangen middels een potlood en dan de hele mik er in gieten, met beleid, lontje moet wle in het midden blijven natuurlijk. Paar uur laten afkoelen en dan zonder problemen de pot er af pellen doordat dit soort potjes een wax-laag bevat.