Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Geocaching

Je vindt het geweldig of helemaal niets. Geocaching groeit razendsnel over de hele wereld, ook in Nederland. Een leuk spel om met het gezin te doen, als bedrijfsuitje of met een stel vrienden, zelfs als idee voor een verjaardagsfeestje. Met geocaching is het de bedoeling dat je aan de hand van vooraf gegeven of berekende GPS-coordinaten (Global Positioning System) op zoek gaat naar de cache. Of te wel: schat zoeken!

Wanneer de cache-eigenaar (de verstopper van de schat) de cache heeft geplaatst, voert deze de benodigde gegevens in op de geocachewebsite ter publicatie. Gewapend met een GPS-ontvanger (dit kan ook heel goed een smartphone zijn met een speciale (gratis) geocache app.) ga je vervolgens op zoek naar de locatie. Met behulp van de coordinaten en de gegeven hint zoals: "gevallen" (onder de stam van een omgevallen boom) of "vinkje" (mogelijk in een vogelhuisje), vind je de cache. Het is de sport dat je een beetje moeite moet doen met het zoeken, echter moet het niet onmogelijk zijn.

De caches zijn er in diverse maten, ter grootte van een fietsventiel met een mini rolletje papier (= logboek), fotorolletje met logboekje, broodtrommels of munitiekisten met goodies. Deze laatste zijn het leukst om met kinderen te doen omdat dit het meeste weg heeft van een schat. Het is hierbij de bedoeling de voorwerpen / goodies te ruilen voor iets van gelijkwaardige of hogere waarde. het logboekje moet je dan aftekenen met je naam en datum als bewijs dat je er bent geweest. Vervolgens verstop je de cache weer op dezelfde plaats als waar je hem hebt gevonden en kan je het, wanneer je een account hebt aangemaakt op de geocache website, loggen.

Naast het groot aantal onbekende voorwerpen in de cache, zijn er ook voorwerpen die geregistreerd worden. Deze zogenaamde Travelbugs hebben een uniek identificatienummer, waarmee de reis van het voorwerp via internet gevolgd kan worden. De meeste travelbugs hebben een bepaald doel meegekregen. Vaak is dat zoveel mogelijk landen bezoeken of naar een bepaalde geocache of plaats komen. Het is de bedoeling dat een travelbug, nadat hij gevonden is, zo snel mogelijk weer in het spel wordt gebracht door deze in een andere cachelocatie achter te laten. Wanneer je je er verder in verdiept, zal je merken dat er niet alleen meerdere typen caches bestaan zoals stickers op auto's met een uniek nummer, de tracking-id.

Caches zijn over de hele wereld te vinden, vooral op de meest onverwachte plaatsen. De website van de wereldwijd grootste geocache-gemeenschap is geocaching.com.

Om deel te nemen aan dit wereldwijde spel, kan je gratis een account aanmaken. Ook heeft de app een gratis versie om de cachelocaties op de smartphone te vinden, voor zowel de iPhone als Android.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):