Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Stoppen met roken

De nadelen van roken zijn bij iedereen bekend. Het is duur en qua gezondheid staat zelfs op elk pakje sigaretten en onder elke reclame voor tabak èèn van de waarschuwingen:

 • Rokers sterven jonger
 • Roken veroorzaakt verstopping van de bloedvaten, hartaanvallen en beroertes
 • Roken veroorzaakt dodelijke longkanker
 • Roken tijdens de zwangerschap is slecht
 • Bescherm kinderen: laat hen niet je rook inademen
 • Je arts of apotheker kan je helpen te stoppen met roken
 • Roken werkt zeer verslavend; begin er niet mee
 • Stoppen met roken vermindert het risico op dodelijke hart- en longziekten
 • Roken kan leiden tot een langzame, pijnlijke dood
 • Zoek hulp om te stoppen met roken: 0900-9390 (€ 0.10/min) of stivoro.nl en stoppen-met-roken.nl of raadpleeg de arts of apotheker
 • Roken kan de bloedsomloop verminderen en veroorzaakt impotentie
 • Roken veroudert je huid
 • Roken kan het sperma beschadigen en vermindert de vruchtbaarheid
 • Tabaksrook bevat benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en waterstofcyanide

EU-maatregel

De waarschuwingen op pakjes sigaretten zijn ontstaan door een EU-richtlijn. De richtlijn zegt dat de Europese lidstaten hun productie, presentatie en verkoop van tabaksproducten hetzelfde moeten doen. De 15 landen hebben met elkaar afgesproken dat deze waarschuwingen op de pakjes moeten staan. In elk land staan de waarschuwingen in de eigen taal. De officiële richtlijn van het Europees Parlement en de Raad is te vinden onder nummer 2001/37/EG.

Toch is een opsomming van de schadelijke gevolgen maar voor heel weinig rokers doorslaggevend om definitief te stoppen. Om even stil te staan bij de positieve effecten als je de sigaret voorgoed uitmaakt (en dat zijn er nogal wat, zowel op korte als op lange termijn):

 • Na 20 minuten Je bloeddruk en je hartritme worden weer normaal.
 • Na 8 uur Je zuurstofgehalte wordt weer normaal.
 • Na 24 uur Al het koolstofmonoxide is verdwenen. Je longen beginnen slijm en andere afvalstoffen gebonden aan het roken van sigaretten te verwijderen.
 • Na 48 uur Je smaak- en reukzin worden veel scherper.
 • Na 72 uur Je ademt nog gemakkelijker omdat je luchtpijptakken zich verwijden en je voelt je fitter.
 • Na 2 à 12 weken De bloedcirculatie verbetert zodat je gemakkelijker beweegt.
 • Na 3 à 9 maanden Hoest, fluitende ademhaling en ademhalingsproblemen verminderen.

In Nederland (cijfers 2011) rookt ongeveer 25% van de mensen van 15 jaar en ouder. Per jaar worden er zo'n miljoen stoppogingen gedaan. Gemiddeld is slechts 5% van de pogingen om echt te stoppen succesvol.

Uit onderzoek is gebleken dat door een gecombineerde aanpak van hulpmiddelen en persoonlijke begeleiding het mogelijk is om de kans op een succesvolle stoppoging vier tot zes keer te vergroten. Het kabinet heeft echter besloten dat de vergoeding van ondersteunende middelen (nicotinevervangende middelen en receptgeneesmiddelen) in 2012 beperkt uit de basisverzekering gaat.

Gratis App

De gratis online stoppen-met-roken tool iCoach, die onderdeel uitmaakt van de campagne "Ex-rokers zijn niet te stoppen" van de Europese Commissie, is nu ook beschikbaar als App. De op baanbrekend onderzoek gebaseerde mobiele applicatie is gratis beschikbaar voor iOS (ook in App Store) en Android besturingssystemen.

De nieuwe App heeft dezelfde gewaardeerde functies als het al bestaande online platform iCoach, zoals dagelijkse tips, een stoppen-met-roken dagboek, voortgangstesten en een bibliotheek met handige gezondheidsinformatie. De App biedt bestaande en nieuwe gebruikers van iCoach nu ook onderweg eenvoudige toegang tot deze handige gezondheidscoach. Daarnaast heeft de App een aantal nieuwe functionaliteit:

 1. De locatie tool stelt gebruikers in staat om plaatsen waar ze nu nog roken te claimen als rookvrije locaties.
 2. De innovatieve en praktische paniek knop geeft direct behulpzame tips als een gebruiker een grote drang voelt om toch te roken.

Het is de verwachting dat de komst van de App zal zorgen voor een nog grotere populariteit van iCoach, waarvoor op dit moment al bijna een kwart miljoen mensen uit de hele EU zich hebben geregistreerd. iCoach is een gratis coaching-platform dat beschikbaar is in 22 officiële EU talen en rokers helpt met stoppen. Dit proces van gedragsverandering is gebaseerd op baanbrekend onderzoek, klinische ervaringen en de expertise van psychologen en communicatie-experts.

Rokers die zichzelf online of via de App inschrijven voor iCoach worden in vijf fasen van het stoppen-met-roken proces ingedeeld. Mensen die niet willen stoppen met roken worden in de eerste fase ingedeeld, terwijl ex-rokers die al meer dan zes maanden zijn gestopt zich in de vijfde fase bevinden. Met een op maat gemaakt programma begeleidt iCoach ieder individu naar een rookvrij leven.

iCoach heeft bewezen zeer effectief te zijn: na drie maanden betitelt 40% van de geregistreerde gebruikers zichzelf als ex-roker.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
10250
van: hilde wolters
geplaatst op  21-07-2014 / 23:04 uur

Kek

9241
van: Antony
geplaatst op  02-07-2013 / 09:36 uur

Als het niet wil lukken kan je ook E-roken

Kijk op www.rokerswinkel.nl
1 van de goedkoopste

9141
van: ans roelofs
geplaatst op  24-05-2013 / 21:31 uur

Wil stoppen