Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Financieel, katoenen luiers versus wegwerpluiers

In de kosten scheelt het gebruik van wegwerpluiers niet zo veel met het gebruik van katoenen luiers. Kantoenen luiers zijn wel duidelijk goedkoper wanneer deze ook voor een tweede kind worden gebruikt door de eenmalige aanschafkosten.
Wassen op een zo laag mogelijke temperatuur spaart energie. Plasluiers en niet te vuile ontlastingsluiers worden op 60 graden goed schoon. Voorweken van de luiers in een emmer koud water zorgt ervoor dat vlekken er makkelijker uitgaan.

Enkele wenken voor gebruik van katoenen luiers:

  • Het gebruik van een (papieren) inlegdoekje scheelt in het werk bij poepluiers. Bijkomend voordeel is dat de luiers zélf ook minder vies worden, hierdoor minder heet gewassen hoeven te worden (60 graden) en uiteindelijk ook langer meegaan.
  • Wassen met een volle trommel spaart energie en water.
  • Drogen aan de lijn is de meest milieuvriendelijke en goedkope methode van drogen. Wanneer je toch een wasdroger gebruikt, centrifugeer dan vooraf het wasgoed goed bij een zo hoog mogelijk toerental. Centrifugeren zelf kost relatief weinig energie en bespaart aanzienlijk op het energieverbruik van de droger.
  • Gebruik bij de luierwas liever geen wasverzachter. Katoen neemt bij gebruik van een wasverzachter minder snel vocht op en het scheelt weer en wasverzachterwasbeurt.

Woon je in België dan heb je het voordeel dat een aantal gemeenten het gebruik van de herbruikbare luiers stimuleert door een tegemoetkoming in de aanschafkosten. De prijzen voor wegwerpluiers variĆ«ren onderling nogal. Welk merk en type kies je? Sla je extra in tijdens aanbiedingsacties?
Zoals bij veel producten geldt, zeker ook bij wegwerpluiers, dat een A-merk niet beter hoeft te zijn dan een B-merk. Het feit is wel dat, zolang je kind nog niet zindelijk is, iedere keer de aanschafkosten van de wegwerpluiers terugkomen. Ook bij bijvoorbeeld het tweede en volgend kind.

Een wegwerpluier gaat langer mee door een losse inlegluier te gebruiken. Deze absorbeert voldoende om kleine plasjes op te vangen en het luierbroekje droog te houden.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
5740
van: kim
geplaatst op  03-11-2010 / 18:48 uur

als u in Brabant woont koop dan uw luiers in Udenhout bij Invera. Goedkoop en goed.

4814
van: Fiep
geplaatst op  12-01-2010 / 16:44 uur

ik zag bij bumbello.nl een hele voordelige aanbieding van een proefpakket met luiers, zien er ook modern uit, niet zo ouderwets

4366
van: baby
geplaatst op  15-07-2009 / 21:57 uur

hebben jullie proefpakketen

1694
van: Himschoot Philip
geplaatst op  11-11-2006 / 08:06 uur

Volgens mij zijn katoenen luiers véél goedkoper dan wegwerpluiers. Als je tenminste strikluiers gebruikt. Deze zijn zeer eenvoudig in gebruik.
Wij hebben max. 200 euro uitgeven voor alle luiers voor onze baby. Hierbij komen nog de kosten voor het wassen. Maar dit is slechts gering. Ik zie persoonlijk alleen maar voordelen aan het gebruik van katoenen strikluiers.

1511
van: Carien
geplaatst op  11-09-2006 / 18:20 uur

Misschien handig om te weten dat er in sommige gemeenten in Nederland ook subsidie wordt verstrekt: Wageningen, Leiden en Barneveld. Bel de gemeente voor informatie!

148
van: Emma
geplaatst op  14-06-2004 / 23:02 uur

De wastijd van katoenen luiers kan worden verkort door het inderdaad in de luieremmer te zetten met water (wat 'vuil' badwater) en een scheutje soda. De soda doet het goed en er kan gewassen worden op 60 gr. en een verkort programma.