Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Hotfill wasmachine

Wanneer je de wasmachine goed gebruikt bespaart hij water en energie. De milieu- en financiële belasting van een wasmachine wordt bepaald door het elektriciteitverbruik en het waterverbruik. Het water in wasmachines (en vaatwassers) wordt elektrisch opgewarmd. Tot 90% van de gebruikte elektriciteit van de wasmachine wordt gebruikt voor de verwarming van het water. Niet alleen duur, ook ongunstig voor het milieu. Beter is het gebruik van warmwater uit de geiser, combiketel en vooral vanuit een zonneboiler. Hierop is het hotfill-principe gebaseerd.

Een hotfill wasmachine is een speciale wasmachine waarvan de toevoerbuis tegen warm water bestand is. Hierdoor kan hij direct op de warmwaterkraan worden aangesloten. Het apparaat hoeft niet zelf het water op te warmen. De wasmachine moet wel voldoende dicht bij de geiser of boiler staan, omdat er anders warmteverlies optreedt. Met een hotfill wasmachine wordt 10 tot 35% energie bespaard. Wanneer het warme water afkomstig is van een zonneboiler of warmtepomp kan de besparing op de energiekosten oplopen tot zo'n 40%.

Aangezien de hotfill wasmachines duur zijn, is het goedkoper een normale wasmachine hotfill geschikt te maken. Dit kan door een voorschakelapparaat tussen de warmwater kraan en de wasmachine te zetten. Voorschakelapparaten zijn verkrijgbaar bij verschillende installatiebedrijven. De aanschafkosten lopen op naarmate het apparaat meer functies kan vervullen, bijvoorbeeld de programmeerbaarheid, extra aansluiting voor regenwater, thermostaat, overloopbeveiliging en voorwasknop.

Algemeen werkt het voorzetapparaat als volgt: De hotfill wordt aangesloten op een warmwaterleiding van een warmwaterbereider met een hoogrendement, bijv. een HR combiketel, geiser of gasboiler, zonne-boiler, warmtepomp boiler. Soms heeft de wasmachine koud water en soms warm of heet water nodig, de hotfill regelt dit, doordat hij registreert wanneer de pomp in de wasmachine draait.

Er zijn drie voorwaarden voor het plaatsen van een hotfillmachine:

  • Een thermostatische kraan of regelaar, zodat de temperatuur niet boven de 60°C kan komen. De regelaar moet voor de waterinlaat van de machine geplaatst worden. Hij is verkrijgbaar bij bouwmarkten, loodgieters en installateurs.
  • Een aparte warmwaterleiding vanuit de ketel of boiler. Let er op dat de leidingen van de warmwaterbron naar de wasmachine niet langer dan 10 meter zijn, anders gaat teveel warmte verloren.
  • Een koudwater aansluiting. Wasmachines moeten naast een warmwateraansluiting ook een aansluiting te hebben voor koud water, voor het spoelen en de wolwas.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
8099
van: Marco
geplaatst op  07-04-2012 / 09:14 uur

hotfill regelt dit, doordat hij registreert wanneer de pomp in de wasmachine draait.

Onzin de ms1002 registreert helemaal niet.
Werkt volledig op tijd.

5762
van: andrĂ©
geplaatst op  13-11-2010 / 12:44 uur

Mijn wasmachine is nu aangesloten op regenwater.
Kan een Hot-fill voorschaketapparaat twee soorten water (koud regenwater en warm sanitair water) gebruiken zonder gevaar voor contaminatie?

4889
van: toos
geplaatst op  10-02-2010 / 14:36 uur

een late reactie op esther (9aug2004): 8 jaar in Canada gewoond en tsja in een half uurtje is je hele was klaar met die hot fill wasmachine, maar vaak niet schoon! Vlekken moest je altijd voorbehandelen. Het waspoeder aldaar was er wel op gemaakt, denk ik, want na onze remigratie schuimde het Canadese waspoeder, wat deze vrek wel op wou gebruiken, de machine uit!

4347
van: Wilfred
geplaatst op  05-07-2009 / 16:53 uur

Warmwaterkraan aanleggen is een 'koud' kunstje wanneer er een wastafel in de buurt is.

Benodigdheden:
Mess. knel T binnendraad 12 x 1/2 x 12 (10 euro)
Wasmachinekraan keerklep (9 euro)

Het T stukje zette ik tussen de staal ommantelde slang naar de kraan en de 1/2" heet water leiding. Op het T stukje bevestigde ik een kraantje waarop de masmachine slang kon worden aangesloten.

Goede ervaringen met de hotfill zoals afgebeeld. De wasmachine is een stuk sneller klaar (omdat ie niet hoeft op te warmen) en ik bespaar een hoop dure elektriciteit.

4339
van: Erik Wannee
geplaatst op  02-07-2009 / 13:14 uur

Ik heb het HotFill apparaat van de Dugoshop gekocht voor € 274,90.
Deze wordt gecombineerd met de zonneboiler die in hetzelfde vertrek staat. 's winters wordt de combiketel gebruikt om na te verwarmen; 's zomers wordt de combiketel ge-bypassed.

Het apparaat werd vlot en keurig afgeleverd met de post. Goed verpakt en voorzien van de officiële Duits-talige installatiehandleiding / gebruiksaanwijzing en een (matige) Nederlands-talige gekopieerde versie.

Het installeren was kinderlijk simpel. Uiteraard was het nodig een warmwateraansluiting aan te leggen naast de koudwaterkraan.
Er was een handig aftekenvel waarmee je eenvoudig de plek op de muur kon aantekenen waarop gaatjes geboord moeten worden om het apparaat op te hangen.
Een doorplugstekker van het hotfill apparaat in het stopkontakt, en daarin gaat dan weer de stekker van de wasmachine.
De onderdelen konden eigenlijk maar op één manier aangesloten worden, dus daarvoor was eigenlijk niet eens een handleiding nodig. Eén ding had ik nog bijna fout gedaan: Ik had de oude waterslang op de warme kraan aangesloten en daar is-ie niet voor gemaakt. De speciale slang die bijgeleverd was is wel hittebestendig; De oude slang moet gebruikt worden voor het koudwaterdeel.
Een ander ding dat mogelijk fout aangesloten zou kunnen worden als je erg dom bent, is de elektrische bedrading: Als je de koudwater- en de warmwaterklep verkeerd-om aansluit gaat er natuurlijk ook iets niet goed. Maar omdat de stekkertjes voor de warme klep rood zijn en de andere zwart, zul je die fout niet snel maken.

Wat niet praktisch werkt, is de lekkagesensor. Een elektrode die je geacht wordt met een zuignap onderaan tegen de wasmachine of muur te bevestigen. Als er een leiding zou knappen of losschieten en de vloer onder water zou komen te staan, schakelt het hotfill apparaat alle toevoer uit. Een goed idee, maar het lukt natuurlijk nooit om een zuignap ergens blijvend tegenaan te zuigen. De oppervlakken van de wasmachine en de tegelvloer zijn nooit volkomen glad en schoon, dus elke week ligt de zuignap los op de grond. Ik heb hem daar maar gewoon laten liggen, want zo blijkt hij ook goed te werken.

Dan het 'trainen' van het apparaat: De eerste keer moet het apparaat uitvinden hoe de aangesloten wasmachine werkt. Want elke wasmachine heeft een verschillend wasprogramma. Heel mooi is dat het apparaat dat automatisch detecteert door het meten van de stroomvraag van de wasmachine. Je hoeft dus niet moeilijk dingen in te programmeren.
Op het moment dat de wasmachine de trommel laat draaien wordt er relatief weinig stroom gevraagd; wanneer de wasmachine water aan het opwarmen is wordt veel meer stroom gevraagd. Het hotfill apparaat interpreteert dat en slaat het op in zijn geheugen.
Het apparaat kan drie verschillende zelf te kiezen wasprogramma's onthouden, bv. voor 30, 40 en 90 graden.
Het is niet echt duidelijk in de handleiding beschreven hoe dat trainen moet worden gedaan. Eigenlijk moet je gewoon een keer wassen en het hotfill apparaat ook na het wassen aan laten staan tot het uiteindelijk op het display aangeeft dat het klaar is. Bij elk van de drie wasprogramma's moet je dat een keer doen.

Enfin, nadat ik dat gedaan had heeft het hotfill apparaat daarna eigenlijk nooit meer enig werk opgeleverd.
Wel moet je het voordat je gaat wassen even apart aanzetten. Je kiest dan op het apparaat het programma dat je wilt gaan volgen, en drukt dan op Start. Daarna zet je de wasmachine zelf aan en selecteert daarop uiteraard het wasprogramma dat je ook op het hotfill apparaat had gekozen.
Dan begint automatisch de watertoevoer. Eerst gaat de heetwaterklep open, totdat (zichtbaar op de display!) de ingestelde temperatuur is bereikt. Dan wordt om beurten koud en heet water toegelaten, zodat de uiteindelijke temperatuur in de wasmachine bereikt wordt. (Tenmiste, als het toegevoerde heetwater heet genoeg is. Want als je een kookwas wilt doen en het heetwater in de leiding is maar 60 graden dan wordt uiteraard 100% heet water toegevoerd dat de wasmachine dan alsnog elektrisch verder opwarmt.)
Als de wasmachine klaar is met wassen, zet je gewoon wasmachine en hotfill apparaat uit (eerst even op 'stop' drukken voordat je de hoofdschakelaar uit zet) en that's it.

Grappig is dat mijn wasmachine op zijn eigen display een indicatie geeft van de tijd die hij nog nodig heeft. Maar doordat er warm water wordt toegevoerd, is er minder opwarmtijd nodig. Mijn wasmachine merkt dat en zo gebeurt het dat je ineens de tijdsaanduiding tijdens het wassen snel ziet teruglopen. De wasmachine is dus altijd wat eerder klaar dan hij bij de start aangeeft.

Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben over mijn aankoop. Rapportcijfer een 8.

4070
van: Astrid
geplaatst op  19-03-2009 / 10:32 uur

Omdat ik maar zo'n drie maal per week was, vul ik de machine ook gewoon zelf met warm water uit de kraan (HR-verwarmd, veel goedkoper dan elektrisch). Bij mijn oude machine (Indesit) was het probleem daarbij dat het programma binnen een kwartiertje voorbij was en de was niet schoon, bij mijn nieuwe (Hoover) draait hij gewoon lekker een uur door en is de was stralend! Inderdaad niet vergeten de koude wasmachinekraan na het vullen weer open te draaien voor spoelen!

3821
van: Ton Maas
geplaatst op  21-12-2008 / 14:10 uur

Kunt u mij vertellenwat de pecificaties zijn en welk merk hotfill het betreft.

Mvg Ton Maas

3779
van: Bosdeva
geplaatst op  07-12-2008 / 14:09 uur

Heb heel lang de wasmachine bijgevuld met heet water van de kachel. Toen de machine vervangen werd door een Whirlpool (krijgertje) ging het mis. Binnen drie maanden was het automatisch geregelde wasprogramma helemaal in de war. En naar de knoppen. De thermostaat van de machine kon het niet aan. Kijk dus goed uit op welke machine je je hotfill aansluit...

3734
van: Els
geplaatst op  17-11-2008 / 09:01 uur

Oja, niet warmer zetten dan 35 graden omdat anders de zeep niet goed uit de was spoeld

3733
van: Els
geplaatst op  17-11-2008 / 08:59 uur

Bij de vakman kan je een verdeelblok met 4 uitgangen kopen, hier sluit je warm en koud, een tempratuurmeter en een kraan op aan. Je steld de tempratuur in op 35 graden dat scheeld al heel wat. Heb ik nog een tip. Sluit je vaatwasser rechtstreeks aan op de warmwaterkraan (eventueel met een priktapkraan) en ook hier bespaar je de opwarmtijd en geld.

2776
van: Annie levering
geplaatst op  02-01-2008 / 14:05 uur

Vanwege rug problemen zoek ik naar een bovenlader met droog mogelijk heid.

2632
van: Pieternel Claassen
geplaatst op  18-10-2007 / 00:34 uur

Ik heb een warm water wasmachine gekocht. mijn vraag is nu: moet de warm water invoer van de wasmachine direct op de uitlaat van de zonneboiler aangesloten worden of op de combiketel die met de zonneboiler verbonden is? Voor de volledigheid: ik was altijd na 23.00pm.

2516
van: Minco
geplaatst op  24-08-2007 / 14:14 uur

Nou dat wil ik zeker gaan aanschaffen! maar wat kost zo'n apparaatje dan en kan je het er makkelijk zelf tussen maken? Minco

2328
van: Paul Tienkamp
geplaatst op  29-05-2007 / 10:47 uur

In januari 2005 hebben we een Miele wasmachine geplaatst.De wasmachine is direct aangesloten op de zonneboiler. Hierdoor wordt heet water ingevoerd dat dan ook niet of nauwelijks behoeft te worden bijverwarmd. De investering hiervoor is fors, maar naar verwachting is de besparing in energie erg groot. Eén keer wassen met deze machine kost dan ook minder dan op andere campings. Bij de prijs (zie onze pagina tarieven) is het (milieuvriendelijke) waspoeder inbegrepen.We hebben die prijs € 2 lager gemaakt dan gebruikelijk om het wassen op milieuvriendelijke manier te stimuleren.
Mensen die dit ook willen help ik graag met advies.

2255
van: henry v kralingen
geplaatst op  06-05-2007 / 14:59 uur

Hallo Jeroen,

Bij welke leverancier hebben jullie de hotfill gekocht en wat kostte het ??
al vast bedankt.

2165
van: rob schippers
geplaatst op  27-03-2007 / 21:14 uur

jammer, maar helaas: bij diverse (vele?) wasmachines is juist het opwarmen van het koude ingelaten water onderdeel van het wasprogramma, dwz als je warmwater invoert, "denkt" de machine, dat het onderdeel "wassen" klaar is en begint dus direct leeg te pompen en verder te gaan met spoelen, etc. Anders gezegd: er wordt helemaal niet meer gewassen!! zo is bijv. bij mijn machine gegaan, dus voortaan weer gewoon (helaas) alles op de koudwaterleiding aangesloten en de zonneboiler alleen voor het douchen. gaarne eea corrigeren op je website en bij de ingezonden brieven van De Kleine Aarde. groet, rob schippers

2080
van: Joop Braamse
geplaatst op  06-03-2007 / 18:48 uur

Een paar jaar geleden heb ik een eenvoudige thermostaatkraan aan de wasmachine gekoppeld. Wij hebben een zonneboiler en ik wilde dat warme water ook graag benutten voor de was.
Het werkt als volgt: stel de thermostaatkraan in op de gewenste temperatuur; stel de temperatuur op de wasmachine in en start de wasmachine. Zodra de wasmachine zich heeft gevuld (ongev. 1 minuut) stel je de kraan weer in op koud, nu krijgt de wasmachine koud water voor de rest van het programma. Voorwas wordt bij ons niet gebruikt, dat maakt het makkelijk.
Die kraan heeft mij € 30 gekost in een bouwmarkt.

2015
van: rob schot
geplaatst op  14-02-2007 / 15:28 uur

Hotfill wasmachines zijn niet duur, zelfs vaak goedkoper dan "normale"wasmachines.

1870
van: Jeroen Dekker
geplaatst op  12-01-2007 / 13:10 uur

Wij wassen al een half jaar met het duitse hotfill voorschakelapparaat en dit naar alle tevredenheid. Het voordeel is niet alleen dat je energie bespaart om ook dat de was eerder klaar is.

1580
van: alexander
geplaatst op  08-10-2006 / 19:33 uur

De Nederlandse leveranciers van hotfill voorschakelapparaten importeren hun spullen ook uit Duitsland en omdat iedereen hier wat aan wil verdienen, ben je in ieder geval voordeliger uit als je zo'n apparaat in Duitsland koopt. Ik koop mijn voorschakelapparaat in elk geval binnenkort in Duitsland.

Besparing tot 90% klinkt natuurlijk leuk, maar dan gaan ze er wel vanuit dat je altijd wast op 95 gr. Ik was meestal al op 40 gr, en dan valt er bij mijn 10 jaar oude wasmaschine maar 60% besparing aan electra te halen. Tenzij je een zonneboiler hebt, komen daar de kosten van verwarmen op gas bij. In mijn geval kost een 60 gr was 0,12 m3 aan gas en 0,34 kWh aan stroom. Een 40 gr was kost 0,06 m3 aan gas en eveneens 0,34 kWh aan stroom.

Zo'n hotfill apparaat moet je eigenlijk kopen vanwege het milieu en niet om geld mee te besparen. Ik was 5x per week en dat levert een besparing op van 15 euro per jaar. De terugverdientijd is daardoor 16 jaar. Met een zonneboiler ligt dat iets lager, 10 jaar. Maar zoals gezegd, je zou dit eigenlijk voor het milieu moeten doen en dat is dan ook de reden waarom ik er toch een koop. Het zou natuurlijk pas leuk worden als er een paar hobbyisten een DHZ setje van zo'n 80 euro in elkaar konden zetten...

1363
van: Mevr. C. van Sijl
geplaatst op  05-07-2006 / 10:47 uur

Waar in nederland is dergelijke voorachakelapparatuur verkrijgbaar. Ik heb alleen maar Duitse bedrijven gevonden op internet.
Al die suggesties hieronder om de machine met de hand te vullen en zo. nee dank u. Mijn moeder, die dat een groot deel van heer laven heeft moeten doen, was zo blij met een automaat, eindelijk van ddat gesleep met emmers af. Een slang kan ook, natuurlijk, maar het blijft primitief geknoei. kom op dames en heren wasmacinefabrikanten, ga eens te rade bij uw Angelsaksische collega's. Trouwens, exporteert Miele niet naar landen waar ze onze wasmachines (voorladers met dure opwarmingselementen erin, maar onzin vinden. Waar blijft de slimme hotfill bovenlader?

1220
van: L.G.M.
geplaatst op  14-04-2006 / 22:41 uur

mijn wasmachine vul ik altijd met water, wat ik op een gaspit voorverwarmd heb, en ik vul met dit water de wasmachine via het wasmiddelbakje. De machine ( een ruim 10 jaar oude Miele) verbruikt dan veel minder electriciteit en gas is goedkoper.

1097
van: jeroen
geplaatst op  30-01-2006 / 22:20 uur

Hoi,

Begrijp ik goed uit dit verhaal dat het voorschakelapparaat op de koudwateraansluiting van de wasmachine moet worden aangesloten, en dat het voorschakelapparaat dan bepaald of hij warm- of koudwater toe moet voegen.

Alvast bedankt voor je reactie.

430
van: wim hoekstra
geplaatst op  02-03-2005 / 19:49 uur

Eerst dacht ik zelf zo'n apparaat in elkaar te knutselen... Maar ik vond het een beetje riskant vanwege risico van lekkage. Via een Duitse website vond ik een heel goed hotfill voorschakelapparaat. Deze heeft ook een watersensor tegen overstromingsgevaar en is te koop bij de Energiebespaarshop. Daarna ontdekte ik dat je hem goedkoper kunt bestellen bij www.dugoshop.nl Behalve een kraan voor warm water heb je dan verder niks nodig. Is niet echt goedkoop, doch moet in zo'n 3 a 5 jaar terug verdiend kunnen worden.

180
van: esther
geplaatst op  09-08-2004 / 11:28 uur

Het is inderdaad zo dat vlekken direct 'inbranden'. Ik kreeg nog wel es kinderkleertjes van mijn nicht uit Amerika, waar een hotfill machine heel gewoon is. Die zaten inderdaad vol ingebrande vlekken.
't Is maar dat je 't weet. Voorweken kan natuurlijk ook nog.

159
van: rikkert
geplaatst op  19-07-2004 / 10:44 uur

hoi ik ben van plan een wasmachine om te bouwen naar hotfill verwarmd via een geiser/houtkachel zonneboiler , en het liefst ombouwen naar 12 volt
weten mensen tips ,type wasmachines om dit goedkoop /goed te doen

149
van: RobbyV
geplaatst op  18-06-2004 / 21:39 uur

Tegenwoordige AAA wasmachines wassen met (super) weinig water 18ltr, dat in (opnieuw super) weinig tijd wordt opgewarmt tot 40 graden (5 a 10 minuten). Als een waterleiding eerst z'n oorspronkelijke (koude) water levert (8 ltr?? als het van zolder komt) en daarna de door (duurder) gas opgewarmde rest, hoeveel bespaar je dan feitelijk??. Het heeft misschien pas ECHT nut als het een (effe lachen :-) ) modulerende hotfill machine zou zijn, die berekend hoeveel ELECTRISCH VERWARMT water (dat water is goedkoper dan gas-water)van welke temperatuur geleverd moet worden om 18 liter van Temp xyz te bereiken. Vervolgens wordt het spoelen gewoon met koud water gedaan. Wellicht zal ik dus tot die tijd moeten wachten op een echte intelligente hotfillmachine :-). Hmmm ;-)

110
van: Annemieke
geplaatst op  06-04-2004 / 08:42 uur

Het is natuurlijk grote onzin dat zo'n hotfill wasmachine in Nederland weer duurder moet zijn. In het buitenland al heel vaak zulke machines gezien en deze zijn net zo duur/goedkoop als normale wasmachines hier.In GB en Ierland heb ik ze gezien.

82
van: wildnico
geplaatst op  01-02-2004 / 12:22 uur

Een heel gedoe, die 'hotfill' machine (thermostatische kranen, voorschakelapparaten, etc).
Het kan ook veel simpeler als je de wasmachine in de keuken hebt staan:
Sluit een gewone tuinslang aan op de geiser/warmwaterkraan (bijv. dmv trechter met touwtje om e.e.a. vast te zetten.
Vul de wasmachine via de zeeplade naar wens met heet water (ongeveer 60 graden) of doe er koud bij (voor de 40 graden was) tot het gebruikelijke niveau. Zet de machine dan gewoon aan. Hij zal geen water meer nemen en de was verder normaal doen, maar zonder te verwarmen: de themostaaat in de machine is gefopt: denkt dat de juiste temeperatuur is bereikt. Vergeet niet voor het spoelen de gewone koudwaterkraan open te draaien. Resultaat je wast op (goedkoper) gas en niet op (duurdere) electriciteit. Doe ik al twintig jaar inmiddels!