Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Zeepnoten voor de was

Sinds kort gebruik ik zeepnoten om mijn was mee te doen. Deze noten zijn milieuvriendelijk (na gebruik composteren) en voordeliger dan een gewoon wasmiddel.

Je gebruikt de schalen van de wasnoten. 6-8 halve schalen doe je in een zakje (of dichtgeknoopte sok). Hiermee kun je 3 x wassen op 30-40 graden, 2x op 60 graden en 1x op 90 graden.
Afgeraden wordt om er je witte was mee te doen.


Toevoeging RijkerLeven.com:
In India en Nepal wordt de wasnoot (Sapindus Mukorossi) al sinds eeuwen als dagelijks wasmiddel gebruikt. De noten worden gebroken en in katoenen zakken verpakt. Als de schalen met water in aanraking komen lost de natuurlijke zeep op en ontstaat er een milde zeepoplossing. Wanneer je twee keer achter elkaar op 30 graden wast, kan je hetzelfde zakje voor een tweede keer gebruiken. Wasverzachter is niet meer nodig en de was komt heerlijk fris en zacht uit de machine.

  • 100 % plantaardig wasmiddel, voor zacht en schoon wassen met een neutrale geur.
  • Mileuvriendelijk wassen: geen chemicaliĆ«n meer.
  • Wasmiddel met duidelijke afkomst en zo`n 50 % voordeliger dan regulier wasmiddel.
  • De notenresten kunnen op de composthoop of in de biobak/ op tuinaarde.
  • 1 kg. wasnootschalen is voldoende om een jaar lang 2 tot 3 keer per week te wassen.

Ingezonden door: Monique

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
11572
van: Roosje
geplaatst op  27-03-2016 / 15:20 uur

Wasnoten of zeepnoten,zijn verwerkt als grondstof in de bioligische produkten van het merk ERSAG !
Je hebt zowel schoonmaakartikelen als verzorgingsprodukten van dit merk!
Zelf ben ik het eerst gaan gebruiken en ben zeer tevreden!
Vandaar dat ik ht ook iedereen aanraad,voor bestellingen en meer info mag h mij altijd mailen!
siirgozzlum@hotmail.com

11211
van: Agata
geplaatst op  28-08-2015 / 20:16 uur

Je kan wel witte was doen met zeepnoten - je moet allen wat baking soda bij gooien.

10727
van: Mevr. A.Walraven
geplaatst op  09-02-2015 / 19:15 uur

Lect. Sal.
WasNOTEN ................nooit van gehoord, nooit te oud om te leren maar zou dit eerst willen uitproberen ! Omdat ik niets via de computer kan betalen zou ik graag willen weten of dit ook in een winkel wordt verkocht en zo ja bij wie ??
vr. groet memvr. walraven

10228
van: Suusje
geplaatst op  12-07-2014 / 01:11 uur

Hier ook een hele enthousiaste wasnoten-gebruikster! De wasnoten kosten plm. € 12,- per kilo en zelf was ik daar een heel jaar mee! Overigens kun je makkelijk je witte was ermee wassen: gewoon een schepje biologische witmaker (Sonnet) erbij doen en VOILA: stralend witte was! Overigens worden wasnoten niet door kinderen geplukt hoor, dus geen zorg! Wasnoten zijn milieuvriendelijk, je wasmachine gaat niet stinken, je was krijgt geen chemisch bloemengeurtje en het is zeer betaalbaar! Iets wat allemaal bepaald niet van allerhande wasmiddelen gezegd kan worden! Wasnoten zijn o.a. verkrijgbaar bij Nonamorinda.nl

7635
van: Pieter
geplaatst op  23-01-2012 / 18:07 uur

Hoi waar kan je deze Sapindus Mukorossi noten kopen? En wat kost een kg, als je het erbij gezet had was het duidelijker of aantrekkelijker geweest vriendelijke groet Pieter www.pieterfromholland.blogspot.com

5689
van: sophie
geplaatst op  06-10-2010 / 16:50 uur

Ik wil ook graag reageren op de reactie van Jip;
Op de site die ik in mijn vorige reactie noemde hebben ze ook Zeepnoten-zeepblokken om vlekken mee voor te behandelen, deze zeep is gemaakt van olijfolie, kokosolie en zeepnoten, dus heel puur. Om je was witter te maken, kun je vlekkenzout gebruiken en wanneer je je wasmachine eenmaal goed reinigd om deze te ontdoen van oude wasmiddelresten (dat is de oorzaak van de nare luchtjes, want Zeepnoten zijn een kei in het neutraliseren van luchtjes, zelfs de zweetsokken van mijn man, en dat wil wat zeggen!)dan ruikt je was na elke wasbeurt heerlijk fris. Je moet natuurlijk niet de was een nacht laten zitten voordat je deze droogt ;-)

Over de Ecoballs: wanneer je een milieuvriendelijke wasmachine hebt ( deze wassen met minder water) dan werkt de Ecoball niet, want deze Ecoballs moeten geheel onder water blijven willen ze hun werk kunnen doen.

Je ziet, ik ben niet van de Zeepnoten af te krijgen :)

5688
van: Sophie
geplaatst op  06-10-2010 / 16:42 uur

Ik lees dat er wordt afgeraden om de witte was met zeepnoten te wassen, maar ik doe mijn witte was er ook mee en met succes! Tuurlijk, na verloop van tijd wordt mijn witte was iets grauwer, maar dat werd het met gewone wasmiddelen ook. Op de volgende website staat wat je er nog meer mee kan doen: www.nutsofnature.nl Je kan met zeepnoten namelijk heel erg veel! Ik ben er zo enthousiast over dat ik me verwonder dat Zeepnoten nog relatief onbekend zijn.

5579
van: jip
geplaatst op  23-08-2010 / 19:55 uur

Wasnoten, heb ik een tijd gebruikt, een tijdje was ik enthousiast, maar dat is nu wel even anders. wellicht is het wel biologisch, maar niet ecologisch. Er zijn veel additieven nodig om de was goed schoon te krijgen, zoals ossegal en witsel. Ook is nog een ontharder nodig. De vette aanslag in de machine is niet van de lucht. En er hangt een luchtje om de "schone kleren" wat weer te verhelpen is met etherische olien, welke giftig zijn. Veel gedoe voor een wasje en uiteindelijk best wel duur. De wasnoten niet, maar wel alles erom heen. Wij zijn nu overgestapt op ecoballs en een magnoball. Dit werkt vooralsnog naar behoren met alle positieve effecten van wasnoot, maar zonder alle poespas en ogenschijnlijke besparing.

5442
van: nanine
geplaatst op  10-07-2010 / 00:02 uur

een hele geode tip maar waar haal je die wasnoten gr nanine

5181
van: debioboer,nl
geplaatst op  02-05-2010 / 13:54 uur


Die wasnoten zijn ook in onze biologische boerderijwinkel in het Friese plaatsje Tijnje te koop voor 6,50 per pak.
en inderdaad aleen geschikt voor de donkere was.
groeten Mia

4929
van: Jimmy
geplaatst op  22-02-2010 / 15:57 uur

Wil je de was op 30 graden schoon krijgen en hiermee dus ook bacteriëel schoon.

Koop een pak silversoda (super de boer) heeft deze. Betaal een euro en ga naar huis.

In de wasmachine doseer je de helft van het waspoeder dat je normaal nodig hebt en een flinke scheut soda in het tweede bakje.
Ga je echt voor superschoon en kleurechtheid. Doe wat azijn in het wasverachterbakje.

Ten eerste bespaar je al en ten tweede is de kleding als nieuw en zelfs vetvlekken moeten er aan geloven. Ik was wel op 40 graden. Dat is toch beter voor het apparaat en wat goedkoper is weet ik niet. Op 30 graden wassen en een biofilm kweken met verkalkt element of mijn mengsel gebruiken en na 5 jaar ontdekken dat de trommelkast glans alsof hij nieuw was. De monteur had nog noot zo'n schoon apparaat gezien.

4825
van: Femke
geplaatst op  17-01-2010 / 13:36 uur

En die wasnoten komen zomaar aanwaaien vanaf de andere kant van de wereld? Het is kinderarbeid en daarna moeten die noten getransporteerd worden naar de andere kant van de wereld omdat er hier een paar geitenwollensokkenbreiers denken milieubewust bezig te zijn. whahahaha

4823
van: pielala
geplaatst op  16-01-2010 / 16:10 uur

hahahaha die Ans

4793
van: botto
geplaatst op  05-01-2010 / 01:22 uur

hallo klinkt wel interessant zo met die noten,maar krijg ik die gewoon in de supermarkt of waar?

4672
van: Janny
geplaatst op  17-11-2009 / 15:31 uur

Ik gebruik wasbollen, bevalt me prima en je hoeft de was ook niet meer te spoelen, bespaar je ook nog water.Ik heb ze besteld op www.bespaarbazaar.nl staan verder ook nog leuke dingen op de site.

4649
van: lisanne
geplaatst op  08-11-2009 / 23:01 uur

waar kun je het kopen? die wasnoten?

4648
van: Ely
geplaatst op  07-11-2009 / 19:29 uur

www.wasnoot.nl !

4623
van: Kees
geplaatst op  29-10-2009 / 20:49 uur

Volgens het VPRO radioprogramma zijn de wasbollen uit het Verre Oosten, zoals Action, vaak readioactief besmet. Dus toch maar n iet meer, hoewel het geweldig wast.

4597
van: Joris
geplaatst op  23-10-2009 / 11:32 uur

Zo Ans, ik ruik hier een gefrustreerd en irritant carrierevrouwtje!
Aan dat gefrustreerde geurtje kun je wat doen hoor... Zie de tip over de wasnoten.
Voor de rest is dit een prima alternatief voor veel te dure wasmiddelen, die bovendien behoorlijk het milieu belasten!

4584
van: Ans
geplaatst op  20-10-2009 / 17:06 uur

Hallo wijffies met je wasnoten. Ga eens een pak waspoeder bij de Aldi halen en doe per wasbeurt niet meer dan 1 afgestreken eetlepel of volle koffiemaatlepel in de wasmachine. Dan doe je voor € 2,98 een jaar de witte en bonte was. De meeste mensen gebruiken hun kleding niet tot ze vies en vet zijn of totdat ze remsporen in hun ondergoed hebben. Wij doen thuis alles na 1 keer gebruik in de korte koude was met maar 1 eetlepel waspoeder. Hoop geneuzel hier over wasnoten en instralen van je wasgoed. Alsof je niks anders te doen heb de hele dag als Oprah kijken of bonbons naar binnen werken. Ik heb een volledige baan en een druk huishouden met 3 kinderen, een echtgenoot en een buitenechtelijke relatie, dus maak ik liever korte metten met mijn wasgoed.

4583
van: Angelique
geplaatst op  20-10-2009 / 09:37 uur

de bonte was gaat prima met de wasnoten, witte was vind ik niks, die doe ik gewoon met een goedkoop witte was midel

4543
van: Monique Sylla
geplaatst op  04-10-2009 / 00:21 uur

ik was al enkele jaren met de wasnoten. ik was de witte en bonte was ermee. bij de witte kan je actieve zuurstof toevoegen, dat is te koop bij reformzaken. de wasnootjes zijn reukloos, daarom doe ik een scheutje wasmiddel bij de was. maar ik was nu al jaren voor 50 euro. ik wil nooit meer anders.

4533
van: JJ
geplaatst op  02-10-2009 / 08:56 uur

Dit vind ik een leuke tip. Waar kun je ze kopen en wordt de was ook schoon?

4465
van: Anneke
geplaatst op  10-09-2009 / 19:36 uur

En waar kan je ze krijgen, behalve bij webwinkels? Hebben de biologische winkels ze?

4447
van: Justine
geplaatst op  04-09-2009 / 14:43 uur

Er is een site waar je een proefzakje kunt bestellen voor 1,50.

4421
van: Corry van den brink
geplaatst op  22-08-2009 / 23:00 uur

Ha Monique

Hoe duur zijn die wasnoten,en waar kan ik ze kopen of bestellen?
gebruik jij voor je witte was wel een wasmiddel,of kunnen een paar witte dingetjes er wel bij in de trommel.

alvast bedankt voor je reactie
groetjes van Corry

4300
van: cato
geplaatst op  04-06-2009 / 15:11 uur

Tegenwoordig verkopen ze wasbollen met minerale parels bij de ACTION. 2 voor € 2,89.
Werkt super!

4260
van: Danielle
geplaatst op  14-05-2009 / 14:19 uur

Hallo, wij hebben wasnoten gebruikt maar dat was een gereken welke noten je nog voor welke was kon gebruiken. Tegenwoordig heb je ze ook in andere vormen, waaronder ook vloeibaar. Probeer de natuurwinkel of Ekoplaza eens. Vloeibaar is natuurlijk wel iets duurder. Wij gebruiken momenteel wasmagneten, die zijn van Belgisch fabrikaat. Eénmaal kost het je €50 euro aanschafkosten en dan ben je klaar. Wij hebben wel poeder voor de voorwas en voor erg vies / wit wasgoed maar daar doen we dan ook heel lang mee. Helaas is de website www.waswonder.be momenteel niet te bereiken maar via www.waswonder.nl kom je op een andere site die zegt ze te verkopen. Wij zijn er in elk geval heel blij mee!

4252
van: MLS
geplaatst op  11-05-2009 / 16:04 uur

Hallo mensen,

Ik ben alergische voor veel stoffen. welke kunnen jullie mij aanraden?

4251
van: Sari
geplaatst op  11-05-2009 / 16:01 uur

Waar koop je die noten?

4199
van: Maria
geplaatst op  17-04-2009 / 09:03 uur

Hallo Mimi,
Die wasparels kun je kopen bij de Action!

4173
van: Mimi
geplaatst op  08-04-2009 / 21:26 uur

Hoi Anja, of anderen die het weten, hoe heet die winkel waar je die wasparels kopen? Groetjes, Mimi

4136
van: Erica
geplaatst op  01-04-2009 / 15:57 uur

als je wasmiddel van de aldi heb dan ben je goedkoper uit dan die gare wasnoten en parels. het wasmiddel van de aldi komt steevast goed uit de consumententest en als je per wasbeurt 1 eetlepel (geen beker!!!) gebruik dan doe je maanden met een pak. probleem is dat de meegeleverde maatbekers veel te ruim bemeten zijn omdat de fabrikant zich wil indekken mochten er stront- of menstruatie vlekken blijven zitten. maar bij normaal bevlekte wasgoed is 1 eetlepel voldoende op een volle wastrommel.

4130
van: Ferdinant
geplaatst op  31-03-2009 / 12:10 uur

Dit ga je toch niet echt doen?! Zo duur is wasmiddel nou ook weer niet..

4091
van: Harrie
geplaatst op  24-03-2009 / 23:18 uur

Hahahaha goeie Gerard hahahahaha

3974
van: Anja
geplaatst op  23-02-2009 / 18:16 uur

Trouwens, mijn dochter studeert voor schoonheidsspecialiste en heeft hagelwitte kleding en handdoeken voor haar opleiding.
Die was ik er ook mee en het blijft hagelwit!
Ik vind ze ideaal.

3973
van: Anja
geplaatst op  23-02-2009 / 18:13 uur

Ik was met minerale wasparels.
Deze parels zitten in een wasbol en kosten 2euro per 2.
Je hebt er geen wasmiddel bij nodig en ze gaan 90 wasbeurten mee, als je was erg vuil is kun je 2 wasballen gebruiken.
Ik heb een kaas/delicatessen winkel en als ik vleeswaren moet snijden veeg ik mijn handen vaak af aan mijn sloof. Ik was dan om de 2 dagen mijn sloven en die van het personeel en alle vet en viezigheid van vleeswaren, salades en kaas gaan er uit. Bovendien hoef ik niet heter te wassen dan 40 graden! Bovendien werken ze antibiotisch en hypo-alergeen. Ik had ze nog nooit in een supermarkt gezien en vond deze bollen in een goedkope winkel in een winkelcentrum in Oss.

3967
van: Monica
geplaatst op  22-02-2009 / 20:35 uur

als je via google wasnoten intikt, vind je verschillende aanbieders

3965
van: maaike
geplaatst op  21-02-2009 / 17:00 uur

Hallo,
Ook ik gebruik al geruime tijd wasnoten. Voor de donkere was ben ik er tevreden over, maar de witte was die verkleurd bijmij en ben ik dus weer terug bij gewoon biologisch waspoeder.maaike

3954
van: Nina
geplaatst op  15-02-2009 / 22:50 uur

Hallo Monique,
Waar kun je die wasnoten kopen en hoe duur zijn ze?
Groetjes,

Nina

3914
van: J.Slob
geplaatst op  29-01-2009 / 20:17 uur

Hoe kom ik zeepnootschalen of wasnootschalen?