Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Gratis compost

Veel gemeenten stellen 1 x per jaar gratis compost ter beschikking. Wij hebben ruim genoeg gehaald voor het hele jaar.

Note Rijkerleven.com:
De Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen organiseren ieder jaar de Landelijke Compostdag in samenwerking met hun leden en vele gemeenten.

Met het eenmalig gratis uitdelen van compost bedanken bedrijven en gemeenten de burgers voor hun inspanning om gft-afval en groenafval gescheiden aan te leveren. Bovendien willen zij iedereen kennis laten maken met dit product dat zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde is.

Voor informatie over de komende Landelijke Compostdag, neem een kijkje op: compostdag

Composteren gft- en groenafval goed voor het milieu
Gemeenten zamelen groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (zoals snoeihout, takken, gras) apart van het restafval in. Composteerbedrijven werken deze groene reststromen weer op tot compost, een uitstekende bodemverbeteraar. Dit is niet alleen een goedkope manier van afvalverwerking, het is ook nog goed voor het milieu!

Jaarlijks zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton gft-afval in. Dat zijn 50.000 vrachtwagencombinaties vol. Via gemeentewerven tellen we daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij op. Deze grote hoeveelheid groene reststromen levert bijna 600.000 ton gft-compost en zo 700.000 ton groencompost op. Dit gebruiken we voor de land- en tuinbouw, maar ook in sier- en moestuinen en bij het maken van tuinaarde en potgrond.

Compost als bodemverbeteraar
Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar en heeft een aantal grote voordelen boven het gebruik van kunstmatige bodemverbeteraars. De milieuvriendelijke compost stimuleert de groei van gewassen omdat:

  • minder (kunst)mest nodig is;
  • compost de waterhuishouding van de bodem op een natuurlijke manier regelt: er hoeft minder gesproeid te worden en dit leidt tot een grote besparing van het water;
  • compost zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem;
  • in grond- en potgrondmengsels die verrijkt zijn met compost bodemziekten worden onderdrukt;
  • compost de structuur van de grond verbetert en zorgt voor een goede verdeling van water-, lucht- en gronddeeltjes. Een goede bodemstructuur bevordert weer de ontwikkeling van het wortelstelsel van planten;
  • compost veen vervangt in potgrond. Door gebruik van compost in plaats van veen beperken we de afgraving van veengebieden;
  • compost een echt kringloopproduct is: organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem.

Minder uitstoot van broeikasgassen
Gescheiden inzamelen en composteren van gft- en groenafval is goed voor het klimaat. Niet alleen hoeven we minder kunstmest te gebruiken en graven we minder veen af; compost draagt ook bij aan het vastleggen van CO2 in de bodem. Verder wordt gft-afval steeds vaker eerst vergist. Met het biogas dat daarbij ontstaat wordt elektriciteit opgewekt dat aan het elektriciteitsnet geleverd kan worden. Naast elektriciteit ontstaat ook warmte. Daarmee verwarmen we bijvoorbeeld kantoorgebouwen en zwembaden. Composteren van organisch afval en toepassen van compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde!

Composteren is goedkoper
Composteren van gft- en groenafval is een relatief goedkope manier van afvalverwerking en bespaart dus geld. Als gemeenten zouden stoppen met het gescheiden inzamelen van gft- en groenafval, leidt dit tot meer kosten bij het verwerken van afval. Composteren is bijvoorbeeld goedkoper dan het verbranden van restafval.

Kortom: redenen genoeg om organische reststromen zorgvuldig te blijven scheiden!

Ingezonden door: Robenjen

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
11628
van: Aatje
geplaatst op  06-05-2016 / 12:20 uur

Als je geen auto en aanhanger hebt, krijg je die gratis compost niet gratis thuis. Maar je kunt ook zelf composteren. Zoek even op internet naar een voor jou geschikte methode en je hebt voortaan je eigen compost altijd beschikbaar.

9618
van: Doris
geplaatst op  25-11-2013 / 14:43 uur

dank je wel Robenjen, dat was een goede tip ,ik ga er in Maart 2014 gebruik van maken , ☺

9617
van: Doris
geplaatst op  25-11-2013 / 14:12 uur

vrouw zoekt caravan,