Rijkerleven.com maakt gebruik van cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en advertenties te personaliseren. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.   AKKOORD   Meer info tonen

English Español Nederlands

website: DJ BastiQ

Let op met bleekmiddelen

Om hardnekkige vlekken te verwijderen bevatten totaalwasmiddelen vaak een bleekmiddel, echter colorwasmiddelen (voor bonte was) en fijnwasmiddelen nooit. Er zijn twee bleekmiddelen in gebruik, perboraat en percarbonaat, die dezelfde werking hebben. Perboraat is schadelijk voor het waterleven, percarbonaat niet.

Bleekmiddelen hebben hulpstoffen nodig: een activator, zodat ze ook bij lagere temperaturen (minder dan 60°C) werken en een stabilisator, omdat het bleekmiddel anders uiteen zou vallen. Als stabilisator worden wel de schadelijke fosfonaten of EDTA gebruikt. Totaalwasmiddelen uit de supermarkt bevatten vaak perboraat als bleekmiddel. Zeepwasmiddelen bevatten meestal percarbonaat. Op de verpakking staat vaak "zuurstofbleekmiddel". Dit kan zowel perboraat als percarbonaat zijn.

Veel totaalwasmiddelen bevatten optische witmakers, die de was witter doen lijken terwijl dat niet zo is. Ze zijn slecht afbreekbaar en een onnodige belasting van het milieu. Dat geldt ook voor de vergrauwingsremmer CMC, die in veel wasmiddelen zit.

terug naar categorie »

Reactie plaatsen:
je naam:
je e-mailadres:
(niet zichtbaar op website & niet verplicht)
vul hieronder je reactie in:
Om een onderscheid te kunnen maken tussen handmatig verzonden reacties en automatisch verzonden reacties, is verificatie vereist. Bereken onderstaande som.
vijf plus drie is ...
Vul de uitkomst van de som hier in (in cijfers):
11683
van: lisa
geplaatst op  19-06-2016 / 17:39 uur

hallo ik heb bij het kruitvat colourpods voor de bonte was gekocht en wat was ik verbaast toen er optisebleekmiddel in zat dat vind ik niet normaalis er mischien iemand die hier ook ervaring mee hebt

8070
van: Pim
geplaatst op  28-03-2012 / 01:02 uur

Bedankt voor jullie reacties, super.
Ga ze verwerken in mijn scriptie en uitleggen aan mijn collega docenten.

Een volgende vraag is uitleg over de chemische werking va CMC in lijm

8044
van: Elvira
geplaatst op  19-03-2012 / 09:35 uur

@Pim: De stof wordt als verdikkingsmiddel en stabilisator van emulsies gebruikt in levensmiddelen zoals ijs. Als voedingsadditief heeft de stof het E-nummer 466 gekregen. Ook non-foodproducten als tandpasta, zalven, dieetpillen, watergedragen verf maken gebruik van de viscositeitsregulerende werking van de stof. Verder wordt CMC (vaak als natriumzout) toegevoegd als hulpstof aan vloeibare farmaceutische preparaten (suspensies en emulsies) ter verhoging van de viscositeit.

Carboxymethylcellulose wordt gemaakt uit cellulose is de belangrijkste polysaccharide in hout en alle andere planten. Commercieel gewonnen uit hout en daarna chemisch behandeld.

en verder...
Het heeft vele functies, vergelijkbaar met cellulose, maar is veel beter oplosbaar. Vooral als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator.

Carboxymethylcellulose is goed oplosbaar, en kan deels gefermenteerd worden in de darm. Hoge ingenomen concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diaree, krampen en winderigheid. Het heeft een gunstige werking op het bloedcholesterolgehalte.

..zeggen ze..

8043
van: Pim
geplaatst op  18-03-2012 / 21:09 uur

Kan iemand de chemische werking uitleggen van CMC (carboxymethylcellulose) in wasmiddelen.

7124
van: els
geplaatst op  29-10-2011 / 14:59 uur

"sokkenprobleem"
maak voor je vieze sokken gaat wassen deze met een veiligheidsspelt aan elkaar vast.nooit meer zoeken naar de goede sok.!!!

4726
van: Esther
geplaatst op  07-12-2009 / 22:14 uur

Een schepje soda en je was blijft ook mooi wit

4482
van: Bertha
geplaatst op  16-09-2009 / 15:45 uur

Lang verhaal maar wat wil je er mee vertellen? Zo kan ik ook wel een verhaal opdisselen.

Een optische witmaker of opwitter is een fluorescerende chemische stof en wordt gebruikt om materialen witter te maken. Het effect van een opwitter is dat straling uit het onzichtbare ultraviolette deel van het spectrum wordt omgezet in zichtbaar blauw licht. Hierdoor wordt de kleur van het materiaal minder geel en wordt de totale hoeveelheid teruggestraald licht verhoogd. Een blauwe toon in wit geeft een gevoel van verhoging van de witheid. Dit wordt bevestigd door de witheidsformules, die gebaseerd zijn op de menselijke waarneming, zoals de CIE-witheidsformule. De ISO-brightness meet de witheid zelfs aan hand van de reflectiewaarde bij 457nm; deze golflengte ligt in het blauwe gedeelte van het zichtbare spectrum.

De opwitter zorgt ervoor dat er straling wordt toegevoegd aan de reflectie van het zichtbare licht. Het verhoogt de helderheid van het materiaal. De traditionele en meest gebruikte opwitters zijn sulfonzuren (op basis van bv. sulfanilzuur en stilbeensulfonzuren); echter in de laatste jaren zijn ook andere chemische stoffen met opwittend effect ontwikkeld. De stilbeensulfonzuren kunnen 2 (di), 4 (tetra) of 6 (hexa) sulfongroepen hebben. Andere chemische groepen opwitters zijn coumarine-derivaten, azool-derivaten, derivaten van dibenzothiofeen-5,5-dioxide en pyrazolinederivaten.

De werkzaamheid van een opwitter is niet langdurend; onder invloed van licht, maar ook ozon (smog) wordt de stof onwerkzaam en vergeelt het object.

Optische witmakers worden onder andere gebruikt in wasmiddelen en bij de productie van papier en in coatings.

Opwitters worden toegevoegd aan wasmiddelen om de opwitter in het textiel te vervangen dat tijdens het dragen afgebouwd wordt of uitgewassen wordt. Vergeling en verkleuren van het textiel wordt daarmee voorkomen. Niet alle opwitter in het wasmiddel hecht aan het textiel, zodat in het afvalwater een deel van de opwitter achterblijft.